mensen bovenop Sigiriya leeuwenrots

Home » Blog » Sigiriya, paleis op de leeuwenrots, 110 olifanten en meer…

Sigiriya Sri Lanka

Sigiriya, dat is toch de leeuwenrots in Sri Lanka? Ja en nee, want Sigiriya is meer dan alleen de leeuwenrots. Het plaatsje zelf ligt in de culturele driehoek en is bekend van de leeuwenrots. Maar je vindt er ook een andere, minder bekende rots, Pidurangala.

In Sigiriya zelf is niet zo heel veel te doen, maar de meeste mensen blijven er toch twee of drie dagen. Dit komt omdat je vanuit Sigiriya leuke uitstapjes kunt maken. Bijvoorbeeld naar Minneriya National Park voor een jeepsafari. Wat er verder allemaal in Sigiriya en omgeving te doen is lees je hier.

De leeuwenrots


Net als een aantal andere bijzondere plekken in Sri Lanka staat ook de Sigiriya leeuwenrots op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de vijfde eeuw was de leeuwenrots de plek waar het paleis van koning Kassapa stond. Koning Kassapa had zelfs een zwembad laten bouwen boven op de rots. Als je de trappen omhoog volgt langs de muren van de rots vind je onderweg veel muurschilderingen op de oude muren van het paleis. Wat onderaan de rots meteen opvalt zijn de grote leeuwenpoten. Vroeger had de rots ook een leeuwenkop, maar die is in de loop van de tijd verloren gegaan.

De trappen naar boven zijn even een klim, maar ze zijn wel goed te doen. Een tip: ga niet op het heetste moment van de dag de trappen beklimmen, maar liever in de ochtend of aan het einde van de dag. Het is dan minder druk bij de leeuwenrots én als de zon onder is voelt het meteen een stuk aangenamer.

Niet alleen de rots en leeuwenpoten zijn een bijzondere plek om te bezoeken, ook de tuinen om de rots heen mogen niet overgeslagen worden. In de tuinen vind je verschillende koninklijke baden, oude bouwwerken en mooie watertuinen. Let tijdens het wandelen op en om de leeuwenrots wel goed op je spullen, want er lopen veel dieren rond in dit gebied. Waaronder apen, die niet bang zijn om de spullen van de toeristen te stelen.

Pidurangala


Pidurangala is het “kleine broertje” van de Sigiriya leeuwenrots. Deze rots ligt ongeveer een kilometer van de leeuwenrots af. Boven op de Pidurangala heb je een prachtig uitzicht over de omgeving én over de Sigiriya leeuwenrots. Het uitzicht is het mooiste tijdens zonsopgang of bij zonderondergang. Een aanrader is wel om deze rots niet alleen de bezoeken als het nog donker is, maar om dan een gids mee te nemen. In de omgeving lopen veel dieren, zoals olifanten die je liever niet alleen en in het donker tegen wil komen.

Pidurangala is veel minder druk dan de Sigiriya leeuwenrots, maar wel net zo hoog. Als je geluk hebt sta je zelfs helemaal alleen bovenop de rots. Het eerste stuk van de beklimming is goed de bewandelen, bij het laatste stuk verdwijnen te trappen en wordt de klim iets lastiger. Eenmaal boven wordt je beloond met een geweldig uitzicht, op de omgeving én de leeuwenrots.

Minneriya National Park


Vlakbij Sigiriya vind je Minneriya National Park. Dit National park bestaat voor ongeveer een vijfde deel uit een groot meer, de Minneriya tank. Rondom dit meer komen elk jaar veel wilde olifanten samen, soms wel 500 tegelijk. De samenkomst van deze olifanten wordt “The Gathering” genoemd. De beste tijd om olifanten te spotten in Minneriya is van van mei tot september.

Natuurlijk zijn wilde olifanten niet te enige dieren die te zien zijn in dit National Park. Er lopen ook andere dieren rond, zoals veel schillende soorten herten en apen. Maar ook veel soorten amfibieën, vlinders en vogels.

Wil je wilde dieren zien en ga je graag op jeep safari? Lees dan meer over de nationale parken in Sri Lanka.

Dambulla

Op zo’n 16 kilometer van Sigiriya vind je het plaatsje Dambulla. Dit is de toegangspoort tot Sigiriya en was vroeger één van de koningssteden van Sri Lanka. Dambulla is bekend van de gouden tempels en heeft een gebied met meer dan 80 grotten. Vijf daarvan zijn grottempels vol schilderingen en beelden. In deze grottempels vind je in totaal 153 Boeddha beelden en veel mooie en bijzondere muurschilderingen. Kijk ook tijdens het wandelen door de grotten eens omhoog, want ook op het plafond zijn Boeddha’s geschilderd.

Elk van de vijf rotstempels hebben een andere naam: Devaraja Viharaya, Maharaja Viharaya, Maha Alut Viharaya, Pachima Viharaya en Devana Alut Viharaya.

Polonnaruwa


Ook in de culturele driehoek ligt Polonnaruwa. In de negende eeuw was dit plaatsje 500 jaar lang de hoofdstad van Sri Lanka. Het is daarmee een van de oudste koningssteden van het land. Ooit bestond het koninklijk paleis uit zeven verdiepingen. Van de verdiepingen is niet meer zoveel te zien, maar in het overgebleven deel van het paleis vind je nog veel verschillende mooie muurschilderingen.

Lang was Polonnaruwa een vergeten stad. Maar in de 19e eeuw werd het door de Engelsen weer ontdekt en gerestaureerd. Tegenwoordig vind je in het complex veel oude ruïnes en tempels maar daarin grote Boeddha beelden en bijzondere stoepa’s. Erg indrukwekkend zijn de enorme uit steen gehouwen boeddha beelden.

Het is leuk om Polonnaruwa op de fiets te bezoeken, hierdoor kun je alles goed bekijken en kom je ook makkelijker op de plekken waar de auto’s en bussen niet mogen komen.

Jouw reis naar Sigiriya


Wil jij tijdens je rondreis in Sri Lanka ook een bezoek brengen aan Sigiriya.? Dat is mogelijk tijdens alle rondreizen door Sri Lanka. Wil je meer weten over Sri Lanka en de mogelijkheden? Neem contact op met je reisplanner van Sri Lanka op reis voor het samenstellen van een mooie rondreis inclusief Sigiriya.
En kijk alvast eens naar de volgende voorbeeld reizen.

luipaard in yala sri lanka
#WT-CODE 9823

Actieve rondreis Sri Lanka

16 Dagen
No Size Limit

ACTIEVE RONDREIS SRI LANKA
Wat geweldig, deze actieve rondreis om Sr Lanka in al haar geuren, kleuren en geluiden te verkennen. Op zoek naar wilde dieren en lekker relaxen aan een bounty strand.

Je gaat genieten van de natuur, met meerdere keren een bezoek aan een wildpark. Je kunt verschillende jeepsafari’s maken. Je ziet olifanten, krokodillen en veel vogels ook veel kans om een luipaard te spotten. Naast de wildparken bezoek je de culturele driehoek, kun je de leeuwenrots beklimmen of een oude koningsstad bezoeken. Per trein ga je dwars door de theeplantages en tegen het einde van de reis breng je een paar heerlijke dagen door aan de kust. 

Een dynamische reis vol met wilde dieren, natuur en bounty stranden in Sri Lanka, wat wil je nog meer!
Deze reis kan ook heel goed worden uitgebreid met een langer verblijf in een wildpark (bijv. Udawalawe of Yala). En natuurlijk ook met een (langer) verblijf aan een van de stranden.

sri lanka op reis olifanten
#WT-CODE 7249

Avontuurlijke rondreis Sri Lanka 18 dagen

18 Dagen 16 Nacht(en)
No Size Limit

Op avontuur in Sri Lanka Tijdens deze actieve avontuurlijke rondreis reis je na aankomst in Sri Lanka door naar Negombo. Van daaruit reis…

sri lanka trincomalee surfplanken in hutje
#WT-CODE 7250

Familiereis met tieners Sri Lanka

20 Dagen 18 Nacht(en)
No Size Limit

Familiereis met tieners Sri Lanka
Traveling Apart Together (TAT)

Ook in 2024 hebben we deze geweldige leuke, gezellige en actieve reis weer in ons programma. Een hele speciale rondreis voor families met tieners.

Deze familiereis in Sri Lanka is een bijzondere reis, want je reist individueel met je eigen gezin en je ontmoet andere families onderweg en in het hotel. Traveling Apart Together (TAT).

Wil je in de speciale TAT-formule met je tieners op pad dan is de vertrekdatum uit Nederland zondag 21 juli 2024.
Vertrek je liever op een andere datum? Dat kan ook. Je kunt deze reis namelijk op elke gewenste datum als volledig individuele reis maken. 

Lees hieronder meer of neem contact op met je persoonlijke reisplanner van Sri Lanka op reis.

fotoreis sri lanka
#WT-CODE 10812

Fotoreis Sri Lanka, 2 – 16 maart 2024

14 Dagen 12 Nacht(en)
N/A
9

Zie jij jezelf al zitten midden in de natuur op een geweldig tropisch eiland, terwijl je je camera in de aanslag houdt en wacht op dat ene perfecte moment? Denk je ‘JA’ dan is deze fotoreis naar Sri Lanka écht iets voor jou.

over sri lanka op reis

Carolien Halm

Eigenaar Sri Lanka op reis

Reisorganisatie Sri Lanka op reis is ontstaan vanuit het idee persoonlijke en bijzondere reizen te organiseren. Ik ben daarbij op zoek gegaan naar het gevoel dat ik had toen ik bij de KLM werkte en mijn ervaringen als jurist en mediator. Persoonlijke aandacht, kwaliteit en kennis van zaken staan voor mij centraal. Neem contact op voor meer informatie en reis binnenkort met ons naar Sri Lanka.