sri lanka meloen

7 x mijn favoriete eten in Sri Lanka

Het lekkerste eten in Sri Lanka


Vaak krijg ik de vraag wat je allemaal kunt eten in Sri Lanka. Zoals je misschien weet is het nationale gerecht van Sri Lanka rijst & curry. Soms denken mensen dat dat best eenzijdig is, rijst & curry. Niets is minder waar. Wist je dat de curries er in allemaal verschillende soorten zijn? Vis-, vlees-, groente- en zelfs fruitcurries. Wat je tijdens je rondreis door Sri Lanka allemaal kunt eten lees je hier.

1. Rijst & curry (+ een leuke eet- en kookworkshop tip)


Rijst & curry, ik kan het met gemak wel 3 x per dag eten in Sri Lanka. Nog leuker wordt het als je leert hoe de verrukkelijke gerechten worden gemaakt tijdens een inspirerende kookworkshop. Zoals bij mevrouw Madhu aan de zuidkust.

Mevrouw Madhu is een begrip in de omgeving als het op koken aankomt. Onder haar bezielende leiding leer je de geheimen van de Srilankaanse keuken kennen. Natuurlijk leer je hoe ze een dahl curry (linzencurry) maakt. Maar ook ga je aan de slag met verse vis die dagelijks door de vissers wordt geleverd. En voor wie houdt van vegetarische gerechten, wat dacht je van een pompoen-, mango- of jackfruit curry?

Wil jij zelf aan de slag en de geheimen van een goede curry leren kennen? Vraag dan naar de mogelijkheden om een leuke kookworkshop tijdens jouw reis in te plannen. Neem contact op met onze Sri Lanka reisspecialist ik vertel je alles over onze rondreizen en deze leuke kookworkshop.

2. De hoppers van Sri Lanka

Ik zag dit leuke gerechtje voor het eerst voorbij komen tijdens een heerlijk ontbijt in het Trinco Blue hotel in Trincomalee. En daarna kon ik er niet meer omheen, ‘plain’ of met ei, je ziet ze echt overal.

Geen simpel gebakken, geroerd of gekookt eitje maar een egg-hopper, een ei Srilankan style. Een gebakken eitje maar dan net even anders. Een egg-hopper heeft meer ingrediënten dan alleen maar ei. Het is een spiegelei op een soort crêpe-achtig pannenkoekje in de vorm van een kommetje. Een hopper eet je als ontbijt of als snack, het staat de hele dag door op de menukaarten in Sri Lanka.

Hoe wordt zo’n hopper eigenlijk gemaakt? Dit gerecht bereid je met tropisch beslag van rijstmeel, kokosmelk, gist en suiker. Het beslag wordt in een komvormige pan gegoten, een hopperpan, en zodra het beslag hard begint te worden, wordt er een eitje in het midden getikt. Het eten van zo’n hopper is trouwens ook een eitje, lekker met je handen en met curry of groenten.

3. Pol rotti, lekker op elk moment van de dag


Als je aan mij vraagt wat is jouw favoriete gerecht om de dag mee te beginnen? Dan is dat toch echt een pol rotti, liefst met een kommetje dahl curry en wat sambol erbij. Pol rotti is een lekkere rotti gemaakt met kokos. Deze simpele maar heerlijke roti maak je van bloem en geraspte kokosnoot. Pol rotti is lekker als ontbijt of avondeten, en pol rotti wordt ook vaak als snack gegeten.

4. Kottu rotti, rotti maar dan anders


Een van mijn favorieten van de straat is kottu rotti. Een streetfood gerecht dat bestaat uit een mix van fijngehakte rotti, ei, knoflook en verschillende soorten groenten, en eventueel vlees of vis. Met twee spatels wordt dit allemaal door elkaar gehakt op een grote warme plaat. Dit gaat niet geruisloos en het is geweldig om te zien. Ze doen er een heerlijke sausje door en dan smullen maar, om je vingers bij af te likken.

5. Curd met stroop


Net als curry, hoppers en roti is ook curd een traditioneel gerecht uit Sri Lanka. Curd is een soort kwark dat wordt gemaakt van buffalo melk. In het Singalees zeg je kiri. Kiri wordt gegeten met stroop, pani in het Singalees. Pani is stroop gemaakt van kokosnoot palm siroop. Curd met stroop, kiri pani is lekker als ontbijt, maar ook als nagerecht na je lunch of avondeten. De hopper van hierboven kan trouwens ook gevuld worden met kiri pani in plaats van ei en groenten. Je hebt dan een smakelijk toetje.

6. Fruit, fruit en nog meer fruit


In Sri Lanka groeien naast mango’s en kokosnoten nog veel meer soorten fruit. Ik vind al dit fruit een van de lekkerste snacks die je in Sri Lanka kunt vinden. Je vindt fruit op de markt en ook heel vaak in kleine stalletjes langs de weg. Het fruit in Sri Lanka is veel zoeter en sappiger dan bij ons in Europa.

Er zijn in Sri Lanka vruchten te vinden die je bij ons helemaal niet tegen komen. Bijvoorbeeld rode bananen, deze bananen hebben dezelfde structuur als de gele bananen zoals wij die kennen, maar dan zijn ze een stuk zoeter. Ook de wood apple is een fruitsoort die bij ons niet voorkomt. Deze vrucht lijkt van de buitenkant een beetje op een kokosnoot, maar de binnenkant smaakt zoet, zuur en een klein beetje naar koffie. Natuurlijk kent Sri Lanka nog veel meer soorten fruit, neem zelf maar een kijkje op de markt tijdens je rondreis en ontdek de kleurrijke kraampjes gevuld met alle soorten en maten aan fruit.

fruit sri lanka

7. Lamprais


Voor het eerst dit verrassingspakketje gegeten in Elle bij Café Chill. Lamprais is een gerecht dat oorspronkelijk is geïntroduceerd door de Dutch Burghers, een groep die afstamt van Portugese en Nederlandse kolonistenen uit de 17e en 18e eeuw. Eigenlijk komt het woord Lamprais van het Nederlandse woord lomprijst, of wel verpakte rijst. En dat is het ook, dit gerecht bestaat uit rijst, curry, ei, vlees en groenten, en dat allemaal verpakt in een bananenblad. Eet smakelijk!

Meer weten en eten in Sri Lanka?


Heb jij helemaal de smaak te pakken gekregen en wil je meer weten over een mooie rondreis naar Sri Lanka? Neem dan contact op met onze Sri Lanka reisspecialist voor de leukste en beste reis- en eet tips.

Laat je inspireren :