sri lanka boeddhistische vlaggenlijn

Feestdagen in Sri Lanka

Hou jij wel van een feestje ook als je op reis bent? Dan ben je in Sri Lanka aan het juiste adres. Want in Sri Lanka zijn feestdagen namelijk in overvloed aanwezig.

Vorig jaar heb ik m’n ogen uitgekeken. Ik had toch al veel van Sri Lanka gezien maar er nooit zo bij stil gestaan dat er in Sri Lanka ook heel veel aan kerst wordt gedaan. Sri Lanka is een overwegend boeddhistisch land maar dat betekent helemaal niet dat andere feesten worden overgeslagen. Juist niet zou je kunnen zeggen.

Hoeveel feestdagen kennen ze eigenlijk in Sri Lanka en is dan iedereen vrij? En wat is nu eigenlijk een Poya dag?

Antwoord op deze en andere vragen lees je hier. Of je nu iemand bent die geen feest of festival wil missen of iemand die liever de drukte vermijdt het is handig om van de feestdagen op de hoogte te zijn. Zodat je daar bij je volgende reis rekening mee kunt houden.

Waarom zijn er zoveel feestdagen in Sri Lanka?

Wie Sri Lanka helemaal wil beleven en ook iets van de lokale feesten en festiviteiten wil meemaken kan in Sri Lanka te kust en te keur. Sri Lanka kent namelijk wel 30 feestdagen, grote kans dus dat je tijdens jouw rondreis door Sri Lanka ergens wel een feest of festival kunt meemaken. Dat is niet alleen heel erg leuk, interessant en indrukwekkend. Ook is het handig voor jou als reiziger om te weten wanneer de feestdagen zijn zodat je er rekening mee kunt houden.

Zo ben je niet alleen op de hoogte van eventuele aanpassingen in je reis, bijvoorbeeld met betrekking tot vervoer, de openingstijden van winkels en of er wel of geen alcohol wordt geschonken in je hotel. Ook kun je je voorbereiden en je mooiste jurk of pak nog net even in je koffer meenemen.

Vergeleken met andere landen kent Sri Lanka veel feestdagen. In Nederland kennen we zo’n 10 nationale feestdagen, Sri Lanka komt op het drievoudige. Dit hoge aantal komt omdat er in Sri Lanka vier religies zijn en elke religie heeft z’n eigen feestdagen. De meeste van deze feestdagen worden als feestdagen voor het hele land beschouwd.

Welke feestdagen zijn er in Sri Lanka ?

Boeddistische feestdagen

Een van de meest bekende feestdagen in Sri Lanka zijn de boeddistische feestdagen die Poya dagen worden genoemd. Op zo’n Poya dag wordt de volle maan gevierd en dat betekent dat er iedere maand zo’n dag is. Een Poya dag is een officiële feestdag voor iedereen in Sri Lanka.

Hindoeïstische-, islamitische-, christelijke en andere feestdagen

Naast de boeddistische feestdagen worden er hindoeistische, islamitische en christelijke feestdagen gevierd. Zo wordt er in mei het suikerfeest ( Eid al-Fitr) gevierd, in november het lichtjesfeest (Divali) en in de maand december kerst.

Daarnaast worden er nog andere feestdagen gevierd zoals op 4 februari Onafhankelijkheidsdag en op 14 april Singalees en Tamil nieuwjaar.

maand feestdagbetekenis
4 februari Independence DayViering van de onafhankelijkheid van Sri Lanka in 1948 van het Engelse bestuur
14 april Singalees en Tamil nieuwjaarTraditioneel nieuwjaar in Sri Lanka
meiEid al-FitrIslamitische suikerfeest. Einde van de Ramadan
novemberDivaliLichtjesfeest. Feest van de overwinning van licht op duisternis, goed over kwaad.
25 decemberKerstChristelijke feestdah om de geboorte van Jezus te vieren.
Hindoeïstische-, islamitische, christelijke en andere feestdagen in Sri Lanka

Poya dagen

Poya dag is de naam van het boeddhistische feest dat elke maand met volle maan wordt gevierd. Poya komt van Uposatha wat letterlijk ‘vastendag’ betekent. Dit is de dag van de volle maan waarop de monniken bij elkaar komen om te mediteren en de leefregels voor te dragen. Elke Poya dag van de maand heeft weer een andere naam.

In Sri Lanka is er dus elke maand een volle-maan-feest, in sommige maanden zelfs twee. In totaal zijn er 12 of 13 poya dagen per jaar. Dit hangt af van de maankalender, dit is de kalender die boeddhisten volgen. De volle maan wordt gezien als de meest gunstige stand van de maan.

Poya dagen zijn nationale feestdagen in Sri Lanka en dat betekent dat op Poya dagen veel winkels en restaurants gesloten zijn. Bovendien is op deze dagen het kopen en drinken van alcohol in het openbaar verboden. In de hotels wordt op deze dagen daarom ook geen alcohol geschonken. Ook wordt er op deze dagen geen vlees en vis verkocht en wordt er vegetarisch gegeten.

Vesak Poya in mei

Elke maand heeft de poya dag een andere naam. In de maand mei bijvoorbeeld is er Vesak Poya. Mei is de eerste maand op de boeddhistische maankalender en daarom wordt deze Poya dag uitbundiger gevierd dan de andere Poya dagen.

Vesak Poya heeft twee feestdagen, in 2022 vallen deze op 15 en 16 mei. Op deze dagen worden de drie fases uit het leven van Boeddha herdacht, namelijk de geboorte, de verlichting en het moment waarop Boeddha Nirvana bereikte.


Op Poya dagen mediteren en reflecteren boeddhistische monniken en wordt er veel aandacht besteed aan de voorschriften van het boeddhisme. Boeddhisten bezoeken tempels in het hele land. Er worden bloemen meegebracht en de mensen kleden zich in het wit.

Tijdens Vesak Poya zie je overal op straat mooie kleurrijke lampionnen die het licht van Boeddha weergeven. Vooral in de stad Colombo wordt Vesak uitgebreid gevierd.

De Esala Kandy Perahera in juli/augustus

Bij de Poya dag die in de maand juli valt hoort een hele speciale viering, namelijk de viering van het festival van de tand. Het gaat hier om de viering van de heilige tand van Boeddha. Een kopie van deze tand bevindt zich in de tempel van de tand (Temple of Tooth) in Kandy. Deze Poya dag wordt zeer uitbundig gevierd. Er is een 10-daags durend festival in de maand juli/augustus, de Esala Kandy Perahera. Tijdens de perahera zijn er verschillende optochten vol kleurrijke lichtjes en lampionnen met muzikanten en dansers. In deze optocht lopen ook versierde olifanten mee.

Welke Poya feestdagen zijn er?


Elke volle maan heeft een andere betekenis. Elke maand staat namelijk voor een ander aspect van het boeddhisme of voor een belangrijke gebeurtenis uit het leven van Boeddha.

Het kan voorkomen dat ook tijdens jouw Sri Lanka rondreis er een Poya dag is. Ze zijn er immers elke maand. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met wat er elke maand gevierd wordt, zo weet je alvast een beetje wat je tijdens jouw reis te wachten staat.

maandpoya betekenis
meiVesakviering van de geboorte, verlichting en het bereiken van nirvana van Boeddha
juniPosonherdenking van de introductie van het boeddhisme in Sri Lanka
juliEsalaviering van de heilige tand van Boeddha
augustusNikiniterugtrekking van de monniken na de dood van Boeddha, daarna begint de vastenperiode
septemberBinaraherdenking van de oprichting van Bikkhuni
oktoberVapprediking van Abhidamma door Boeddha en het einde van de vastenperiode
novemberIlwijding van 60 leerlingen als de eerste missionarissen van Boeddha
decemberUnduvapaankomst van de Boddhi tree in Anuradhapura
januariDuruthuviering van het eerste bezoek van Boeddha aan Sri Lanka
februariNavamde eerste Boeddhistische raad die werd gehouden na het overlijden van Boeddha
maartMadinhet eerste bezoek aan Boeddha aan zijn geboortestad Kapilavastu in India tijdens zijn verlichting
aprilBakviering van het tweede bezoek van Boeddha aan Sri Lanka om vrede te stichten
Poya dagen zijn afhankelijk zijn van de stand van de maan, de data wisselen daarom ieder jaar.

Wel of juist niet naar het feest

Op een Poya dag is het vaak extra druk in bijvoorbeeld boeddistische tempels en ook op andere heilige plekken, zoals bij beklimming van Adam’s Peak. Uit het hele land komen pelgrims hier samen. Wil je in alle rust een tempel bezoeken dan kun je misschien beter een andere dag uit kiezen.

Zelf was ik in augustus 2019 bij de Perahera in Kandy. Het was er druk op straat en ook in de hotels. In deze periode worden de straten in het centrum van de stad afgezet om de optochten in goede banen te laten verlopen. Uit het hele land komen dans- en muziekgroepen naar Kandy om op te treden tijdens de optochten. Zo’n optocht met muziek, mooi uitgedoste dansers en vuur is spectaculair om te zien. Olifanten zie ik liever in de vrije natuur.

En vorig jaar was ik in de maand december in Sri Lanka. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe zo’n tropisch land ver weg van huis zich helemaal in kerstsfeer hult. In het hele land versierde ( kunst) kerstbomen, lichtjes, slingers en kerstliedjes. En alles en iedereen helemaal in de feestsfeer. Prachtig!

Wil je weten wat de beste periode is om naar Sri Lanka te reizen? Lees dan verder wat de beste reistijd in Sri Lanka is. Wil je graag naar Sri Lanka en de mogelijkheden voor je reis bespreken? Neem dan gerust contact op.

Wil jij meer weten over een mooie rondreis naar Sri Lanka? Neem gerust contact op met je persoonlijke reisplanner.over sri lanka op reis

Carolien Halm

Eigenaar Sri Lanka op reis

Reisorganisatie Sri Lanka op reis is ontstaan vanuit het idee persoonlijke en bijzondere reizen te organiseren. Ik ben daarbij op zoek gegaan naar het gevoel dat ik had toen ik bij de KLM werkte en mijn ervaringen als jurist en mediator. Persoonlijke aandacht, kwaliteit en kennis van zaken staan voor mij centraal. Neem contact op voor meer informatie en reis binnenkort met ons naar Sri Lanka.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.