kandy in the temple van de tand sri lanka

Home » Blog » Om nooit te vergeten Sri Lanka highlights, wanneer ga jij?

Staat een verre reis naar een mooi land in Azië op je bucketlist? Dan wil je snel meer weten over Sri Lanka. Hier vind je een schat aan informatie en wetenswaardigheden die Sri Lanka meteen op nummer 1 zetten. Je leest over de highlights, de natuur en wilde dieren, avontuurlijke activiteiten en de stranden in Sri Lanka die je niet wilt missen. Laat je verrassen door de veelzijdigheid en diversiteit van Sri Lanka.


Sri Lanka highlights

Er zijn heel veel mooie plekken op naar toe te reizen in de wereld. Misschien ben jij iemand die reisprogramma’s op de televisie volgt, boeken en tijdschriften leest of op feestjes vaak met iemand in gesprek komt die een hele bijzondere reis heeft gemaakt. Het is heerlijk om je zo te laten inspireren. Dat willen wij ook, jou inspireren en laten kennismaken met de veelzijdigheid en schoonheid van Sri Lanka.

Wij reizen heel regelmatig zelf naar Sri Lanka en weten precies waar je moet zijn. Sri Lanka heeft voor iedereen iets te bieden. Voor jong en oud, voor koppels, honeymooners en voor families met grote of kleinere kinderen. En heel prettig, je kunt er het hele jaar door naar toe reizen.

Je leest hier wat dit eiland in de Indische oceaan zo bijzonder en speciaal maakt. Jij hoeft eigenlijk alleen nog maar te bepalen met wie en wanneer je op reis wilt gaan en contact met ons op te nemen. Op basis van jouw wensen verzorgen wij jouw op-en-top verzorgde reis naar Sri Lanka met veel passie en persoonlijke aandacht.Zoveel hoogtepunten in Sri Lanka, je wilt ze allemaal zien

Sri Lanka is een eiland in de Indische oceaan, tot 1972 heette het Ceylon. Deze naam is nog steeds verbonden met de thee die in Sri Lanka wordt verbouwd. Sri Lanka is wellicht een minder bekende Aziatische bestemming. Hoog tijd om dit tropische paradijs in de spotlights te zetten.

Daarom een toelichting op een aantal zaken die je misschien nog niet wist zodat jij goed geïnformeerd aan de voorbereiding van je reisplannen kunt beginnen.

8 UNESCO werelderfgoedlocaties

Er zijn in totaal 8 UNESCO Werelderfgoedlocaties te vinden in Sri Lanka. Dat zijn behalve 6 steden, het Sinharaja tropisch regenwoud en de hooglanden met de theeplantages in het centrale deel van Sri Lanka.

Rijke geschiedenis

Sri Lanka heeft een hele rijke geschiedenis. Nadat Sri Lanka meer dan 2000 jaar geregeerd werd door koningen is Sri Lanka sinds de 16e eeuw gekoloniseerd door Europeanen. Er zijn daardoor veel invloeden te vinden uit verschillende landen.

Sri Lanka heeft in totaal wel 4 eeuwen onder koloniaal bewind gestaan. Eerst was Sri Lanka een kolonie van Portugal, daarna van Nederland en als laatste van Engeland. Overblijfselen uit de koloniale tijd vind je
in heel Sri Lanka terug, veel Nederlandse kenmerken vind je bijvoorbeeld in het vestingstadje Galle in het zuiden.

Fantastische natuur


Naast historie en cultuur vind je in Sri Lanka nog meer highlights. Wat dacht je van de fantastische natuur en heel veel verschillende wildparken. Je
zult naast olifanten ook veel andere wilde dieren tegenkomen. Beren, krokodillen, heel veel
verschillende vogels, waterbuffels, jakhalzen, apen en in sommige parken kun je ook luipaarden tegenkomen.
Olifanten kun je trouwens ook vrij gemakkelijk buiten de parken, dus in de vrije natuur, in het wild tegenkomen.


Sri Lanka, de mooiste steden onder één dak

Anuradhapura, de oudste stad

De koningsstad Anuradhapura stamt uit de 4e eeuw v.c. en is daarmee de oudste stad van Sri Lanka. Het is een heilige stad voor boeddhisten en er komen daardoor veel pelgrims naar toe. Je vindt hier naast 4 grote stoepa’s ook een heilige boom, de Sri Maha Bodhi.

Vlak bij Anuradhapura ligt de heilige berg Mihintale. Met trappen klim je naar boven. Bovenop de berg waar ook een grote stoepa is, heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Polonnaruwa, prachtig gerestaureerd

De op twee na oudste stad van Sri Lanka heet Polonnaruwa en stamt uit 1070 n.c. Polonnaruwa volgde Anuradhapura op als koningsstad. Polonaruwa was namelijk beter te beschermen tegen aanvallen vanuit zowel India als vanuit Sri Lanka zelf. De restanten van deze oude stad zijn prachtig gerestaureerd.

Je vindt er de Gal Vihira, dit zijn 4 immens grote boeddha beelden die uit één stuk steen zijn gehakt. De hoogste, de staande boeddha is 7 meter hoog. Er is ook een liggende boeddha die 14 meter lang is.

Sigiriya, restanten koninklijk paleis

Sigiriya is bekend van de leeuwenrots van Sigiriya. Deze rots alleen al is van een afstandje een van de bezienswaardigheden in Sri Lanka. Bovenop de 1600 jaar oude rots vind je de restanten van het paleis van koning Kassapa. Je kunt de rots via trappen beklimmen en onderweg kom je mooie wandschilderingen tegen.

Pal naast deze rots vind je trouwens nog een andere rots, Pidurangala . Ook hier kun je omhoog klimmen. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht op de omgeving én op de leeuwenrots van Sigiriya.


Dambulla, best bewaarde grottempel

In Dambulla ligt de best bewaarde grottempel van Sri Lanka. In de grottempel vind je boeddha beelden en in de grotten veel wandschilderingen. Je vind hier ook de gouden tempel van Dambulla.

Kandy, de culturele hoofdstad

Kandy is de laatste hoofdstad van het Singalese koninkrijk. Sinds het jaar 1815 is het bestuur van de stad bij de Engelsen komen te liggen. Tot het einde van de 18e eeuw stond de stad onder bestuur van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) en werd er handel gedreven tussen de koning van Kandy en de VOC (o.a. kaneel).

Kandy is nog steeds de culturele hoofdstad van Sri Lanka. Je vindt er de belangrijkste boeddhistische tempel van het land, de Tempel van de Tand.

Galle, koloniaal vestingstadje

Het vestingstadje Galle ligt aan de zuidkust in Sri Lanka. In dit stadje vind je heel veel Nederlandse kenmerken. De vestingwal is door Nederlanders gebouwd en binnen de smalle straatjes van het fort vind je Nederlandse straatnamen en een Nederlands-hervormde Kerk.

De vuurtoren die je niet kunt missen is trouwens gebouwd door de Portugezen.


Volgende stop: Sinharaja tropisch regenwoud

Het regenwoud ongerept, zeldzaam en inheems

Dit ongerepte regenwoud met watervallen en rivieren is rustig en koel. Natuurliefhebbers zullen hier hun hart ophalen.

Je overnacht in de jungle en kunt op pad gaan met een lokale gids en onderweg heel veel moois tegenkomen. Je vindt in dit regenwoud zeldzame bomen en veel inheemse diersoorten zoals vlinders, amfibieën, slangen, vissen en wel 150 soorten vogels.

Het is geen droom, de theeplantages in Sri Lanka zijn echt

De treinreis in Sri Lanka, een van de hoogtepunten

De beroemde treinreis in Sri Lanka is voor veel reizigers een van de hoogtepunten. De reis gaat langs kleine dorpjes, bergen en de groene theeplantages. Rij een stukje mee op het traject tussen Kandy en Ella in het midden van Sri Lanka. Deze treinreis staat bekend als een van de mooiste van de wereld. Geweldig om mee te maken.

Snel gaat het niet, je rijdt met een gangetje van zo’n 40 kilometer per uur over het spoor. Leuk is het wel. Je ziet van alles onderweg. Huisjes, dorpen, watervallen en natuurlijk de theeplantages met de theeplukkers. De mensen in de trein zijn op weg naar hun werk of school en de toeristen rijden voor de gezelligheid een stukje mee. Onderweg wordt er door straatverkopers van alles te eten en te drinken aangeboden. Het is heerlijk om alles te bewonderen, lekker uit het raam te turen en de mooiste foto’s te maken.

De trein gaat door wat ze noemen ‘the hill country’. Het is hier zo’n 10 graden koeler als in de rest van Sri Lanka. Je komt langs- of stapt in bij- het plaatsje Nuwara Eliya dat ook wel ‘little England” wordt genoemd. Tijdens de Engelse koloniale periode verbleven hier veel Engelsen, vandaar de naam, die het koelere klimaat erg konden waarderen.


Wild-life, overal waar je bent

Sri Lanka kent 10-tallen wildparken of National Parks waar je een jeepsafari kunt maken en wilde dieren kunt spotten. Wij vinden Sri Lanka eigenlijk één groot wildpark. Want overal waar je komt kun je dieren in het wild tegen komen, dus ook gewoon onderweg, buiten de wildparken om.

Minneriya National Park, the gathering

Wat dacht je van Minneriya National Park, dit park ligt vlakbij Sigiriya dus in de culturele driehoek. Je hebt kans tijdens je jeepsafari hier honderden olifanten bij elkaar te zien als ze samen komen bij de Minneriya Tank om te drinken, te spelen en te badderen. Dit fenomeen wordt ‘The gathering’ van olifanten genoemd.

Udawalawe National Park & Elephant Transit Home

Dit is een wat kleiner wildpark in het zuiden van Sri Lanka. Hier leeft een groep van zo´n 250 olifanten, grote kans dus om tijdens je jeepsafari olifanten te zien. Je vindt in dit park ook andere wilde dieren.

Vlak bij de ingang van het park vind je ook nog een hele leuke olifantenopvang, The Elephant Transit Home. Olifantjes uit heel Sri Lanka die hulp nodig hebben doordat ze alleen of gewond zijn worden hier opgevangen en verzorgd. De olifanten vormen met elkaar weer een kudde en worden op gezette tijden gevoerd. Je kunt dit voeren van de olifanten van een afstandje bekijken. Als de olifantjes sterk genoeg zijn worden ze weer in het wild uitgezet.

Yala National Park, pas op een luipaard!

Dit wildpark ligt ook in het zuiden, voor een deel aan zee. Dit is het op één na grootste wildpark van Sri Lanka. Het is óók het wildpark met de grootste luipaard dichtheid van de wereld! Grote kans dus om een luipaard in het wild te spotten.

Naast luipaarden vind je hier andere wilde dieren zoals, olifanten, beren, krokodillen, waterbuffels en heel veel vogels.

Walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden

Naast dieren op het land zwemt er ook in de zee van alles en nog wat aan wilde dieren rond. Zowel walvissen als dolfijnen zwemmen het hele jaar door langs de kusten van Sri Lanka. Het plaatsje Mirissa in het zuiden is ‘the place to be’ om walvissen te spotten. Aan de oostkust bij het plaatsje Trincomalee zwemmen ze ook voorbij.

Zeeschildpadden zijn erg verbonden met zo’n mooie plek als Sri Lanka. Ze leggen hun eieren op het strand waar ze zelf zijn geboren. Je kunt, dit als je heel stil en rustig doet, van een afstandje bewonderen, bijvoorbeeld op Rekawa Beach vlakbij Tangalle aan de zuid kust.

Er zijn ook op verschillende plekken aan de zuid- en westkust met zogenaamde Turtle Hatcherys. Hier worden gewonde schildpadden verzorgd om ze later weer uit te zetten in zee. Ook worden hier schildpad eieren in een beschermde omgeving bewaard totdat ze uitkomen. Als de eieren uitgekomen zijn worden de schildpadjes naar zee begeleid waar ze zo veilig mogelijk de vrijheid tegemoet kunnen zwemmen. Heel bijzonder om te zien.


Het avontuur gaat maar door

Hiken, glamping & luxe lodge

Begin de dag met een avontuur, waarom niet. Het kan op verschillende manieren in Sri Lanka. Wandelen, hiken en overnachten midden in de natuur, in Sri Lanka kan het. Onderweg kom je langs dorpjes, tempels en theeplantages. En lunchen doe je heerlijk bij de waterval.

Mooie wandelingen en hikes onder leiding van een lokale gids kun je bijvoorbeeld maken rondom het plaatsje Ella in het theegebied en ook in de Knuckles Mountain Range. Knuckles ligt ten oosten van het plaatsje Kandy. Je vindt hier bergen, theeplantages en hele mooie natuur. Knuckles is ook een prima plek voor glamping, overnachten in een luxe tenthuisje midden in de natuur.

En wil je heel bijzonder en exclusief overnachten? Dat is mogelijk om in Yala National Park. Je kunt hier in een zeer luxe lodge verblijven. Inclusief eigen cocoon pool en sundowners en diner aan het strand. Op-en-top genieten!


Het eten in Sri Lanka, dit staat er op tafel!

Rice & Curry

Het nationale gerecht in Sri Lanka is Rice & Curry. Rice & curry wordt vaak voor de lunch gegeten en soms ook ‘s avonds. Je kunt kiezen uit allerlei soorten en varianten, met witte of de gezonde rode rijst en vis- kip- of vegetarische curry’s. Dit allemaal geserveerd op een lange buffettafel samen met papperdum en sambol, je kunt zelf opscheppen wat jij lekker vindt.

Egg hopper, pol roti & curd

Andere lekkere lokale gerechten zijn:

  • Egg Hopper, krokant kommetje gebakken van rijstmeel en cocosmelk, soms met een eitje erin
  • Pol Roti, gebakken deegkoekje met cocos, lekker met dahl curry en sambol
  • Curd, yoghurt gemaakt van buffelmelk, een toetje dat je eet met suikerstroop

Stranden, nog ééntje dan

Stranden non-stop

Lang leve de stranden in Sri Lanka! Tja, Sri Lanka is een eiland en dat betekent heel veel kustlijn met de mooiste stranden. Aan de oostkust met plaatsjes als Trincomalee, Passikudah en Arugam Bay. In Trinco en Passi brede stranden met langzaam aflopend water. En in A’bay geweldige golven die surfers aantrekt van ‘all over the world’.

Aan de zuidkust cosy baaitjes met bounty stranden, bijvoorbeeld in Tangalle, Hirikitiya en Mirissa. Op veel plekken kan worden gesurfd, gesuppt en gesnorkeld. Lastig kiezen hoor waar je wilt blijven tijdens je beach stay. Gelukkig kunnen wij je uit eigen ervaring volledig informeren en verslag doen. We kunnen ons ook goed voorstellen dat je meerdere stranden tijdens je rondreis bezoekt.


Tot slot

Nog een aantal goede redenen naast de vele highlights om op reis te gaan naar Sri Lanka:

  • Sri Lanka is de ideale zomer- en winterbestemming
  • het hele jaar door tropische temperaturen
  • en last but nog least, Sri Lanka ontvangt je met open armen 😍

Meer weten?

Ben jij enthousiast geworden? Neem dan vooral contact met ons op. We plannen altijd eerst een persoonlijk kennismakingsgesprek via Zoom of op kantoor. Wil jij vervolgens met ons naar Sri Lanka reizen? Dan gaan we voor jou aan de slag en verzorgen wij jouw reis op maat met veel aandacht en passie.


Wil je meer weten?


E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.