Wat is de beste reistijd in Sri Lanka?

In welke maanden valt de minste regen? En in welke periode reizen de minste mensen naar Sri Lanka? Wat is nu echt de beste reistijd om naar Sri Lanka te reizen? Allemaal vragen die je kan hebben tijdens het plannen van jouw reis. Een kort antwoord: elke dag van het jaar is een goede tijd om een rondreis door Sri Lanka te maken. Natuurlijk is er ook een langer antwoord, dit langere antwoord lees je hieronder.


Het klimaat in Sri Lanka

Yala en Maha; de moesson periodes in Sri Lanka


Sri Lanka heeft twee regenseizoenen, Yala en Maha. Yala is de moesson van mei tot september en deze brengt regen in het zuiden, het westen en in de hooglanden van Sri Lanka. De Maha moesson loopt van november tot en met januari en tijdens deze periode regent het in het noorden en oosten van Sri Lanka.

Het is de vraag of je met de moesson periodes al te veel rekening moet houden. Want ook wanneer er geen moesson periode is kan er regen vallen in Sri Lanka. En ook tijdens de moesson periode kun je ook hele mooie zonnige dagen hebben. Meestal valt de regen ’s ochtends of in de avond. En als het regent, regent het eigenlijk nooit de hele dag. Dus overdag kan je leuke tripjes en excursies maken zonder je al te veel zorgen te maken over eventuele regenval.

Sri Lanka heeft trouwens het hele jaar door een temperatuur van ongeveer 30 graden. En in de heuvels en in de bergen is het iets minder warm, daar is het zo’n 10 graden koeler.

Het weer op de stranden in Sri Lanka

Wanneer kun je surfen, snorkelen en duiken?


Er zijn veel mooie stranden in Sri Lanka. Als je een bepaalde activiteit zeker wilt doen is het natuurlijk fijn om te weten welk strand in welke periode daarvoor het beste is. Zodat je een idee kunt krijgen of het strand rustig genoeg is om te snorkelen en waar in welk seizoen de beste surf mogelijkheden zijn.

Hikkaduwa

In Hikkaduwa kan het hele jaar door gezwommen worden, maar de zee is hier meestal het rustigst tussen eind december en april. Deze maanden zijn ook meteen de beste maanden om hier te duiken en snorkelen. Iets naar het zuiden vind je de brede zandstranden, in de zee daar is geen koraalrif en dus de ideale plek om te surfen. De beste surf maanden zijn van november tot en met april.

Unawatuna

In de zee bij Unawatuna kun je het hele jaar door zwemmen. En net als voor Hikkaduwa geldt voor Unawatuna dat de zee het rustigst is tussen eind december en april. De beste maanden om te surfen zijn trouwens van november tot april.

Tangalle

Zwemmen in de zee bij Tangalle wordt vooral in het rustige seizoen gedaan. Dit seizoen loopt van eind december tot maart. Buiten dit seizoen wordt er gezwommen in de meer beschutte baaitjes.

Mirissa

Mirissa is de plek om walvissen te spotten en waar het hele jaar door in de zee wordt gezwommen. Hier is de zee het rustigst tussen eind december en april. In deze maanden is het mogelijk om te snorkelen en duiken. Surfen kan ook in een klein gedeelte van de baai, deze baai is vooral erg leuk voor beginners.

Trincomalee

In Trincomalee kun je zwemmen, duiken en snorkelen van april tot oktober. Het rif voor de kust zorgt voor een natuurlijke barrière waardoor de snorkel- en zwemomstandigheden optimaal zijn. Het zeewater is heel helder en de zee is rustig, maar surfen kan je er helaas niet. Wat hier wel kan is walvissen en dolfijnen spotten, dit kan tussen april en oktober.

Zoals je ziet kan de beste reistijd voor jou ook samen hangen met de specifieke activiteiten die je wilt gaan doen in Sri Lanka.

Wil je meer info over de stranden van Sri Lanka, kijk dan ook even op de bijgaande link waar we de 5 mooiste stranden van Sri Lanka beschrijven.


Wat is nog meer belangrijk voor de reistijd en route

Wanneer is het hoogseizoen in Sri Lanka?


Natuurlijk is het goed om te weten wanneer het regent in Sri Lanka en waar de temperatuur het aangenaamste is. Maar tijdens je rondreis is er nog meer van belang om te beste reistijd voor jou vast te stellen. Namelijk, hoe druk het is in bepaalde periodes is en wanneer de vakanties zijn. De wintermaanden ( december, januari) zijn over het algemeen de drukste maanden in Sri Lanka. Ook in juli en augustus, de maanden waarin de scholen in Europa zomervakantie hebben, is ook een drukkere periode in Sri Lanka.

Meer weten?
Eigenlijk is elke dag een mooie dag in Sri Lanka! Maar wil je minder drukte en gegarandeerd mooi weer? Dan zijn over het algemeen februari, maart en april de beste maanden om een rondreis te maken. Maar zoals we eerder al zeiden kan er altijd een bui regen vallen, en kan vooral elke dag de zon schijnen.

Wil je meer weten over de beste reistijd voor jou in Sri Lanka of wil je meer informatie over een rondreis door Sri Lanka? Neem dan contact op met je Sri Lanka reisplanner.

En neem alvast een kijkje bij een van de onderstaande voorbeeldreizen:

Wil jij meer weten over een mooie rondreis in Sri Lanka en de excursies die je er kunt doen?? Neem contact op met je persoonlijke reisplanner.


E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.