Sri Lanka; tropisch eiland in de Indische oceaan

Sri Lanka is een tropisch eiland in de Indische Oceaan dat ten zuidoosten van India ligt. Vóór 1972 heette het Ceylon. De hoofdstad is Colombo en de officiële talen zijn het Singalees en het Tamil. Sri Lanka wordt ook wel de ’ parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Het land is ongeveer zo groot als Nederland en België samen. Meer informatie over Sri Lanka, de taal, cultuur, religie en het klimaat vind je op deze pagina.

Sri Lanka heeft rondom een brede kustlijn met brede zandstranden en helderblauw water waar je o.a. uitstekend kan duiken en snorkelen bijvoorbeeld in Trincomalee aan de oost-kust. Meer landinwaarts vind je tropische bossen, theeplantages en een aantal berggebieden.
De mensen in Sri Lanka zijn vriendelijk en gastvrij. De nationale groet is Ayubowan, je wenst hiermee iemand een lang en goed leven toe.
Sri Lanka exporteert thee, koffie, rubber en kokosnoten. De nationale sport is cricket en betalen doe je in rupees.

De mensen in Sri Lanka

Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 19 miljoen mensen. Zo’n 80% van de bevolking is Boeddhist, het overige deel van de bevolking bestaat uit Hindu’s, Christenen en Moslims. De Boeddhistische cultuur neemt in Sri Lanka de grootste plaats in. Het Boeddisme wordt niet als religie gezien maar meer als levensovertuiging. Sri Lanka staat bol van cultuur, er zijn overal tempels en Boeddhabeelden en stoepa’s te zien. Bij het bezoek aan een tempel is het de bedoeling gepaste kleding te dragen. Dit betekent dat je je schouders moet bedekken, kleding draagt tot over de knie ( ook mannen!), geen hoed of pet op je hoofd en je moet je schoenen uittrekken.

De taal in Sri Lanka

De officiële taal in Sri Lanka is het Singalees. Deze taal bestaat uit voor ons onbekende tekens en is lastig te ontcijferen. Gelukkig worden de meeste plaatsnamen en verkeersaanduidingen, naast in het Singalees en het Tamil, ook in het Engels aangegeven.

Regent het veel in Sri Lanka?

Het klimaat in Sri Lanka is tropisch met twee grote moesson seizoenen, namelijk de zuidwestelijke- en de noordoostelijke moesson.

De zuidwestelijke moesson ( Yala) brengt regen van mei tot september in het zuiden, de hooglanden en het westen van Sri Lanka. Daarna wordt het hier droger en trekt de moesson naar het noorden en het oosten ( Maha), dit brengt regen van november tot en met januari. De temperatuur ligt het hele jaar zo tussen de 28˚ en 30˚ C, behalve in de bergen in het midden van het land, daar kan het een stuk koeler zijn.

Het kan het het hele jaar door regenen. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, maar zijn ook zo weer verdwenen. Als het regent dan is dat meestal in de middag of avond.

De beste reistijd? Het hele jaar door kun je op pad in Sri Lanka, laat het vooral ook dus van je eigen agenda afhangen. Wij kunnen je uitgebreid ook hierover informeren.

Kun je veilig naar Sri Lanka op reis?

In het verdere verleden heeft Sri Lanka te maken gehad met een burgeroorlog tussen de Tamils en de Singalezen. De onrust vond voornamelijk plaats in het noorden en oosten van het land. Sinds 2009 is er vrede, soms zijn er ongeregeldheden tussen de bevolkingsgroepen.

In het recente verleden heeft Sri Lanka te maken gehad met aanslagen en gold er tijdelijk een aangepast reisadvies. De Sri Lankaanse overheid heeft maatregelen genomen en de veiligheidssituatie is verbeterd. Voor het meest recente reisadvies kun je het beste de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.


E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.