Home » Blog » Hoe is de maand april in Sri Lanka?

Hoe is het in Sri Lanka in de maand april?

Sri Lanka in april; Yala, Avurudu en melkrijst!

Hoe is het om in de maand april in Sri Lanka te zijn? De zon schijnt ook in deze periode een groot deel van de dag. De Yala moesson brengt neerslag vooral in het zuiden en westen van Sri Lanka. Het resultaat? Heerlijke temperaturen (nog steeds 25-30 graden) en de natuur die fris en groen is. Lekker tropisch dus!

De maand april is vooral ook de maand van het Singalees en Tamil nieuwjaar, dit valt ieder jaar op 14 april om precies te zijn. In Sinhala heet dit feest Aluth Avurudu. Het is een belangrijke en speciale gelegenheid voor zowel boeddisten als hindoes in Sri Lanka. De viering van het oude- en het nieuwe jaar staat in het teken van rituelen, religieuze activiteiten, lekker eten met traditionele gerechten en veel tijd met de familie. Leuk om mee te maken.

Rituelen en tradities

In de maand april rondom oud-en nieuw in Sri Lanka vinden verschillende rituelen plaats. Mensen zuiveren hun lichaam met kruidenmengsels op hoofd en lichaam, daarna nemen ze een bad. Ook brengen in deze periode veel mensen een bezoek aan de tempel.

kiribath sri lanka

In het nieuwe jaar in april eten de mensen in Sri Lanka speciale gerechten. De start van het nieuwe jaar vieren ze met het koken van kokosmelk in een nieuwe aardewerken pot. De melk mag overkoken, dit staat symbool voor welvaart. Er wordt met de kokos melk ook een heerlijk gerecht gemaakt ‘kiribath’, één van mijn favorieten. De kokos melk wordt met de rijst gekookt en dan ontstaat de beroemde Sri Lankaanse melkrijst. Kiribath wordt ook vaak gegeten op verjaardagen en huwelijken en je eet dit gerecht samen met pittige sambol.

Naast kiribath eten de mensen in Sri Lanka tijdens oud-en nieuw ook allerlei andere zoete gerechtjes. Geen oliebollen en appelflappen maar wel allerlei andere vaak gefrituurde gerechten zoals: kokis (gefrituurde koekjes), aasmi (ronde koekjes met kaneel), kavum (olie cakejes), aluwa (koekjes met nootjes) en watalappan (gestoomd puddinkjes). Je serveert deze lekkernijen bij je thuis aan bezoekers of neemt dit mee als je bij de buren op bezoek gaat.


Familiebezoek

Het eten met je familie is bij de viering van oud- en nieuw heel belangrijk. Familieleden zoeken elkaar op, maar ook wordt er in de buurt vaak eten uitgewisseld. Tijdens de hele eerste week in het nieuwe jaar worden ook de verre familieleden opgezocht. Na de nieuwjaarsvakantie gaan de meeste mensen weer aan het werk.

Sri Lanka, elke maand een feestje

Wij vinden de maand april een heerlijke maand om op reis in Sri Lanka te zijn. Zeker als je de bijzondere viering van oud-en nieuw mee wilt maken met veel rituelen, heerlijk eten en familie tradities. Laat je niet in de war brengen door de weersverwachting, Sri Lanka is prachtig in elk seizoen. En wil je meer te weten komen over de andere feestdagen in Sri Lanka? Lees dan verder op de website bij de volgende link Alles wat je weten wilt over de feestdagen in Sri Lanka.

Lees verder over de highlights in Sri Lanka. Wil je direct meer weten over de reis die past bij jouw wensen en interesses? Neem dan gerust contact met ons op. We kunnen bellen of een zoom meeting inplannen.

Wil je meer weten?


E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.