luipaard spingt voor jeeps in Yala NP Sri Lanka

Hou je van wilde dieren, ga op jeep safari in Sri Lanka

Zie jij jezelf al zitten in een jeep op safari in een National Park in Sri Lanka? Het is warm en stoffig in het wildpark met heel af en toe een verkoelend briesje. Maar dat maakt allemaal niet uit want je bent midden in de natuur en ver van de bewoonde wereld. Eindelijk de kans om dieren in het wild te zien. Ga je vandaag olifanten spotten? Of ben jij die geluksvogel die een luipaard gaat zien.

Sri Lanka is een van de beste plekken in Azie om wilde dieren te zien, zowel tijdens een safari maar ook gewoon in het wild. Goede kans ook dat je tijdens je rondreis de kans krijgt om één of meerdere parken te bezoeken. Want met bijna 10 Nationale Parken is er altijd wel een park in de buurt. Hieronder zetten we een aantal wildparken in de spotlights.

De grootste wildparken in Sri Lanka zijn Wilpattu en Yala National Park. Een ander park, Minneriya National Park, staat erom bekend dat je hele grote aantallen olifanten bij elkaar kunt zien.  In het kleinere Udawalawe National park zul je veel olifanten zien. En in Bundala National Park, aan de zuidkust van Sri Lanka, zul je veel vogels kunnen zien.

Qua accommodatie zorgen we ervoor dat je vlak bij het wildpark heerlijk kunt overnachten, en het is soms zelfs mogelijk om heel avontuurlijk te overnachten bijvoorbeeld in een luxe tent.

Wilpattu: grootste wildpark in Sri Lanka

Luipaarden en andere wilde dieren

Wilpattu National Park is het grootste park van Sri Lanka. Daarbij is het ook nog eens een van de oudste nationale parken van Sri Lanka. Het ligt ten noorden van de hoofdstad Colombo.

Wat dit park uniek maakt is de aanwezigheid van  ‘Willus’. Dit zijn natuurlijke waterbassins die zich vullen met regenwater.

Tijdens de burgeroorlog is het park 15 jaar gesloten geweest. Sinds 2003 kan het park weer normaal bezocht worden. Dit gebeurt dan meestal van februari tot oktober, maar ook in andere maanden worden er safari’s georganiseerd.

Wilpattu National Park staat bekend vanwege de grote aantallen luipaarden. Maar luipaarden zijn niet de enige dieren die hier gespot kunnen worden. Behalve luipaarden vind je er lippenberen, jakhalzen, witbaardlangoeren, otters en olifanten.

Vogelliefhebbers kunnen hier onder andere de Indiase paradijsmonarch, de Ceylonzwaluw, de kleine goudrugspecht, de ooievaarsbekijsvogel en de roodkeelbaardvogel vinden. En ook verschillende reptielen, zoals de Sri Lanka rattenslang, de ‘painted-lip’ hagedis en de Ceylon kameleon zijn in Wilpattu National Park te spotten.

safari sri lanka

Minneriya National Park, The Gathering

Tijdens je jeep safari in Sri Lanka honderden olifanten zien

Minneriya National Park bestaat voor bijna 1/5 deel uit een groot meer, de Minneriya Tank. En dit grote meer is de verzamelplaats voor wilde olifanten. Deze samenkomst wordt de ‘Gathering’ genoemd. Er komen dan wel 150 tot soms wel 500 olifanten bij elkaar. Variërend van jonge olifantjes tot grote mannetjes met enorme slagtanden. Allemaal komen ze samen bij de Minneriya Tank. Vanwege de vele olifanten die je hier zult zien is dit een van de populairdere parken voor een safari in Sri Lanka.

Maar olifanten zijn niet de enige dieren die je kunt zien in Minneriya National Park. Je vindt er ook verschillende soorten herten en apen. En ook verschillende soorten vissen, reptielen, amfibieën, vlinders en vogels.

safari sri lanka

Udawalawe National Park

250 olifanten in het wild

Udawalawe National park is het derde meest bezochte nationale park voor een safari in Sri Lanka. Rondom het park vind je moerassen, bossen, gras en de rivier de Walawe. In het nationale park zijn veel verschillende soorten planten, zoogdieren, vissen, amfibieën, reptielen en vogels te vinden. Maar ook wel 135 soorten vlinders.

Ook vind je er olifanten. Er leeft een groep van ongeveer 250 olifanten, dus de kans om ze te zien is groot. De olifanten hier worden aangetrokken tot het Udawalawe Reservoir, een groot meer in het park. Andere dieren die je hier kunt zien zijn luipaarden, waterbuffels en jakhalzen. En ook reptielen zoals hagedissen, krokodillen en slangen. En vogels waaronder de nationale vogel van Sri Lanka, de Ceylonhoen.

Yala National Park

Grote diversiteit aan wilde dieren, ook luipaarden

Yala National Park is het meest bezochte Nationale Park van Sri Lanka en het op een-na-grootste park. Het is dan ook toeristischer dan de eerdergenoemde parken, maar zeker niet minder mooi.

In dit park zie je weer veel verschillende soorten zoogdieren, en ook reptielen, amfibieën, vissen en vogels.

Luipaarden

Yala National Park heeft het grootste aantal luipaarden, olifanten, krokodillen, lippenberen, jakhalzen en pauwen. De beste tijd om het park te bezoeken is tussen februari en juli. Dit vanwege de lage waterstand wat ervoor zorgt dat de dieren naar de open plekken trekken.

Rotstempel Sithulpauwwa

Wat ook zeker de moeite waard is om te zien tijdens een bezoek aan Yala National Park, is de rotstempel Sithulpauwwa.

Er wordt gezegd dat het vroeger een thuis was voor 12.000 monniken. En als je toch in de buurt bent van deze rotstempel bezoek dan ook zeker de boeddhistische tempel Magul Maha Viharaya, ten zuiden van Sithulpauwwa.

Tempel Magul Maha Viharaya

Deze tempel is een beschermd monument in Sri Lanka. Hier zou heel vroeger het huwelijk hebben plaatsgevonden tussen koning KavanTissa en Vihara Maha Davi.

Koning KavanTissa

Koning KavanTissa leefde van 205-161 VC en regeerde over het koninkrijk Ruhana in het oude Sri Lanka. Dit gebied is het huidige zuiden en oosten van Sri Lanka.

Yala National Park is dus ook zeer interessant voor bezoekers die op zoek zijn naar meer dan alleen natuur en dieren.

Bundala National Park

Klein wildpark in Sri Lanka met veel vogels

Van alle wildparken in Sri Lanka is Bundala National Park het kleinste park van de lijst. Het ligt aan de kust in het zuidoosten van Sri Lanka en je kunt er een jeepsafari maken. Bundala heeft een enorme biodiversiteit; verschillende plantensoorten, diersoorten en tussen de 150 en 200 verschillende vogelsoorten.

Flamingo’s

Wat dacht je van flamingo’s, de zeldzame zwarthalsooievaar en de grote griel? Ook vogels als de blauwstaartbijeneter, de grijze pelikaan en de Indische kuifarend zijn goed te spotten in dit natuurpark.

Sommige van de vogelsoorten die hier te vinden zijn komen zelfs helemaal vanuit Siberië om te overwinteren. Oktober tot en met maart is de beste tijd om deze en andere vogelsoorten te zien in Bundala National Park.

Ook olifanten

Niet alleen vogelliefhebbers kunnen in Bundala National Park hun hart ophalen, ook mensen die liever andere dieren spotten zijn hier aan het juiste adres. Doordat het leefgebied redelijk open is is het relatief gezien makkelijk om de kleine groep olifanten die leeft in Bundala National Park te bekijken. Ook luipaarden, jakhalzen, luiaards en krokodillen behoren tot de bewoners van dit park.

Bundala National Park is ook het enige nationale park van Sri Lanka waar je beide soorten krokodillen die leven in Sri Lanka kunt vinden, namelijk de zeekrokodil én de moeraskrokodil.

Niet alleen de kans om verschillende dieren te spotten maakt Bundala National Park een aanrader om te bezoeken. Ook de ligging aan zee is geweldig. Zeker in de ochtend is Bundala National Park de uitgelezen kans voor een ontbijt aan zee tijdens een mooie zonsopgang.

Olifanten & meer

Verschillende wilde dieren tijdens je safari in Sri Lanka

safari sri lanka

Wil je naast olifanten en andere wilde dieren luipaarden zien op safari? Dan is de kans het grootst in Wilpattu in het noordwesten of in Yala National Park in het zuiden van Sri Lanka.

Yala Leopard Centre

Yala National Park heeft een informatiecentrum, het zogenaamde Yala Leopard Centre (YLC), dat sinds 2013 alle luipaarden die in het park leven registreert. Via het YLC kunnen bezoekers luipaarden identificeren.

Het YLC bevat momenteel informatie over 102 luipaarden die terug te vinden zijn in de Yala Leopard Diary (YLD).

sri lanka op reis olifanten gathering

En wil je van een afstandje een enorme hoeveelheid olifanten tegelijk zien? Ga dan naar Minneriya National Park in het noordoosten van Sri Lanka. En zie hoe de olifanten bij elkaar komen bij het water tijdens ‘the gathering‘.

safari sri lanka

Ben je vogel liefhebber? Ga dan eens naar Bundala National Park in het zuiden van Sri Lanka aan de kust.

Wil je meer weten?


E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

One Reply to “Safari Sri Lanka, Sri Lanka is één groot wildpark”

Comments are closed.