sri lanka op reis, wildparken sri lanka

Hou je van wilde dieren ga de natuur in

Er is zoveel te zien en te beleven in de wildparken in Sri Lanka

Sri Lanka is een van de beste plekken in Azie om wilde dieren te zien. Met bijna 10 Nationale Parken is er een ruime keuze aan locaties om dieren in het wild te zien. Hieronder zetten we een aantal parken in de spotlights.

De grootste wildparken in Sri Lanka zijn Wilpattu en Yala National Park. Minneriya National Park staat bekend om de grote samenkomst van olifanten bij het water.  In het kleinere Udawalawe National park zul je veel olifanten zien, en in Bundala National Park veel vogels.


Wilpattu: grootste park, luipaarden

Wilpattu National Park is het grootste park van Sri Lanka. Daarbij is het ook nog eens een van de oudste nationale parken van Sri Lanka. Het ligt ten noorden van de hoofdstad Colombo.

Wat dit park uniek maakt is de aanwezigheid van  ‘Willus’. Dit zijn natuurlijke waterbassins die zich vullen met regenwater.

Tijdens de burgeroorlog is het park 15 jaar gesloten geweest. Sinds 2003 kan het park weer normaal bezocht worden. Dit gebeurt dan meestal van februari tot oktober, maar ook in andere maanden worden er safari’s georganiseerd.

Wilpattu National Park staat bekend vanwege de grote aantallen luipaarden. Maar luipaarden zijn niet de enige dieren die hier gespot kunnen worden. Behalve luipaarden vind je er lippenberen, jakhalzen, witbaardlangoeren, otters en olifanten.

Vogelliefhebbers kunnen hier onder andere de Indiase paradijsmonarch, de Ceylonzwaluw, de kleine goudrugspecht, de ooievaarsbekijsvogel en de roodkeelbaardvogel vinden. En ook verschillende reptielen zoals de Sri Lankaanse rattenslang, de ‘painted-lip’ hagedis en de Ceylon kameleon zijn in Wilpattu National Park te spotten.

Minneriya National Park, The Gathering

Minneriya National Park bestaat voor bijna 1/5 deel uit een groot meer, de Minneriya Tank. En dit grote meer is de verzamelplaats voor wilde olifanten. Deze samenkomst wordt de ‘Gathering’ genoemd en er komen dan wel 150 tot 200 olifanten bij elkaar. Variërend van jonge olifantjes tot grote mannetjes met enorme slagtanden, allemaal komen ze samen bij de Minneriya Tank.

Maar olifanten zijn niet de enige dieren die je kunt zien in Minneriya National Park. Je vindt er verschillende soorten herten en apen. En ook verschillende soorten vissen, reptielen, amfibieën, vlinders en vogels.

sri lanka op reis olifanten gathering

Udawalawe National Park: 250 olifanten in het wild

Udawalawe National park is het derde meest bezochte nationale park van Sri Lanka. Rondom het park vind je moerassen, bossen, gras en de rivier de Walawe. In het nationale park zijn veel verschillende soorten planten, zoogdieren, vissen, amfibieën, reptielen en vogels te vinden. Maar ook wel 135 soorten vlinders.

Ook vind je er olifanten. Er leeft een groep van ongeveer 250 olifanten, dus de kans om ze te zien is erg groot. De olifanten hier worden aangetrokken tot het Udawalawe Reservoir, een groot meer in het park. Andere dieren die je hier kunt zien zijn luipaarden, waterbuffels en jakhalzen. En ook reptielen zoals hagedissen, krokodillen en slangen. En vogels waaronder de nationale vogel, de Ceylonhoen.


Yala National Park: grote diversiteit aan wilde dieren, luipaarden

Yala National Park is het meest bezochte nationale park van Sri Lanka en het op een-na-grootste park. Het is dan ook toeristischer dan de eerdergenoemde parken, maar zeker niet minder mooi.

In dit park zie je weer veel verschillende soorten zoogdieren, en ook reptielen, amfibieën, vissen en vogels.

Luipaarden

Yala National Park heeft het grootste aantal luipaarden, olifanten, krokodillen, lippenberen, jakhalzen en pauwen. De beste tijd om het park te bezoeken is tussen februari en juli. Dit vanwege de lage waterstand wat ervoor zorgt dat de dieren naar de open plekken trekken.

Rotstempel Sithulpauwwa

Wat ook zeker de moeite waard is om te zien tijdens een bezoek aan Yala National Park, is de rotstempel Sithulpauwwa.

Er wordt gezegd dat het vroeger een thuis was voor 12.000 monniken. En als je toch in de buurt bent van deze rotstempel bezoek dan ook zeker de boeddhistische tempel Magul Maha Viharaya, ten zuiden van Sithulpauwwa.

Tempel Magul Maha Viharaya

Deze tempel is een beschermd monument in Sri Lanka. Hier zou heel vroeger het huwelijk hebben plaatsgevonden tussen koning KavanTissa en Vihara Maha Davi.

Koning KavanTissa

Koning KavanTissa leefde van 205-161 VC en regeerde over het koninkrijk Ruhana in het oude Sri Lanka. Dit gebied is het huidige zuiden en oosten van Sri Lanka.

Yala National Park is dus ook zeer interessant voor bezoekers die op zoek zijn naar meer dan alleen natuur en dieren.


Bundala National Park: klein park in het zuiden met veel vogels

Van alle wildparken in Sri Lanka is Bundala National Park het kleinste park van de lijst. Het ligt aan de kust in het zuidoosten van Sri Lanka en je kunt er een jeepsafari maken. Bundala heeft een enorme biodiversiteit; verschillende plantensoorten, diersoorten en tussen de 150 en 200 verschillende vogelsoorten.

Flamingo’s

Wat dacht je van flamingo’s, de zeldzame zwarthalsooievaar en de grote griel? Ook vogels als de blauwstaartbijeneter, de grijze pelikaan en de Indische kuifarend zijn goed te spotten in dit natuurpark.

Sommige van de vogelsoorten die hier te vinden zijn komen zelfs helemaal vanuit Siberië om te overwinteren. Oktober tot en met maart is de beste tijd om deze en andere vogelsoorten te zien in Bundala National Park.

Ook olifanten

Niet alleen vogelliefhebbers kunnen in Bundala National Park hun hart ophalen, ook mensen die liever andere dieren spotten zijn hier aan het juiste adres. Doordat het leefgebied redelijk open is is het relatief gezien makkelijk om de kleine groep olifanten die leeft in Bundala National Park te bekijken. Ook luipaarden, jakhalzen, luiaards en krokodillen behoren tot de bewoners van dit park.

Bundala National Park is ook het enige nationale park van Sri Lanka waar je beide soorten krokodillen die leven in Sri Lanka kunt vinden, namelijk de zeekrokodil én de moeraskrokodil.

Niet alleen de kans om verschillende dieren te spotten maakt Bundala National Park een aanrader om te bezoeken. Ook de ligging aan zee is geweldig. Zeker in de ochtend is Bundala National Park de uitgelezen kans voor een ontbijt aan zee tijdens een mooie zonsopgang.

Olifanten & meer

Wil je naast olifanten en andere dieren luipaarden zien? Dan is de kans het grootst in Wilpattu in het noordwesten of in Yala in het zuiden van Sri Lanka.

En wil je van een afstandje een enorme hoeveelheid olifanten tegelijk zien? Ga dan naar Minneriya in het noordoosten van Sri Lanka en zie hoe de olifanten bij elkaar komen bij het water tijdens ‘the gathering‘.

Ben je vogel liefhebber? Ga dan eens naar Bundala in het zuiden aan de kust.

One Reply to “Wildparken in Sri Lanka”

Comments are closed.