colombo sri lanka rode moskee

Waarom de hoofdstad van Sri Lanka geweldig is

Colombo is verrassend, veelzijdig en vriendelijk

De hoofdstad van Sri Lanka is een verrassende, veelzijdige en ook een vriendelijke stad. Kleurrijke markten, trendy loungebars en een relaxte sfeer. Colombo is hip and happening. Colombo ligt aan de Indische oceaan met een boulevard met palmbomen en streetfood. In de stad vind je oude koloniale gebouwen maar ook moderne kantoorgebouwen.

Je rondreis in Sri Lanka beginnen of eindigen in Colombo is een goed idee. Het verkeer kan zeer chaotisch zijn maar de rit per auto tussen de luchthaven Bandaranaike International Airport en de stad doe je over het algemeen binnen het uur.

De wijken in Colombo

Colombo ligt aan de west kust van Sri Lanka. De drukste winkelstraat heet Galle Road en de stad is opgedeeld in 15 postcode gebieden. De nummers komen overeen met de wijken in de stad.

Colombo 1, Fort

Colombo Fort ( Colombo 1) is het zakencentrum van Sri Lanka. Naast oude koloniale gebouwen zoals The Old Colombo Lighthouse en het oudste gebouw van de stad The Dutch Hospital, vind je er regeringsgebouwen, het presidentshuis en het World Trade Centre. Ook de haven van Colombo is er te vinden.

Colombo 2, Slave Island

In het zuiden van de stad vind je Slave Island ( Colombo 2). Vroeger een eiland in het Beira-meer, nu het drukke commerciële centrum van de stad. Je vindt hier grote hotels en langs de boulevard aan de Indische oceaan heel veel streetfood karretjes. Geweldig om in de middag tegen zonsondergang te bezoeken. En Galle Face Green, een groot – niet meer zo groen – stuk grond, naast het Galle Face Hotel. Hier komen veel locals tegen zonsondergang naar toe bijvoorbeeld om er te vliegeren.

Colombo 7, Cinnamon Gardens

De duurste wijk is Cinnamon Gardens ( Colombo 7), vernoemd naar een grote kaneel plantage in dit gebied tijdens de Nederlandse koloniale periode ( 17e en 18e eeuw). Je vindt er cricketvelden en hier wonen de ‘rich and famous’. Er zijn veel ambassades gevestigd. In deze buurt vind je de Colombo Town Hall waar de gemeenteraad en het kantoor van de burgemeester zijn gevestigd. Het gebouw ligt vlakbij het Viharamahadevi Park ( ook wel Vicoria Park). Dit park stamt uit de Britse koloniale tijd en is vernoemd naar Queen Victoria. En verder vind je in Colombo 7 de Independance Memorial Hall met een standbeeld van Don Stephan Senanayake , de eerste minister president van Sri Lanka na de onafhankelijkheid ( 1948). En Sri Lanka’s National Museum is te vinden in deze wijk.

waarom colombo een geweldige stad is

Pettah

In het oosten van de stad vind je Pettah. Een oude wijk met kleine drukke straatjes. In de koloniale tijd is dit de woonwijk van de Hollanders. Het is een deel van de stad dat soms chaotisch en overweldigend is en tegelijk ook zie je hier de stad in al zijn geuren en kleuren. Met markten, roof-top bars en tempels. De Jami Ul-Alfar Mosque, ook wel de rode moskee, is hier te vinden.

waarom colombo een geweldige stad is

24 uur in Colombo

Stel je gaat op reis in Sri Lanka en hebt 24 uur om Colombo te verkennen, wat zou je dan kunnen zien en beleven?

Traditioneel ontbijt Sri Lanka

Je ontbijt in je hotel of ergens buiten de deur. Kies voor bijvoorbeeld een traditionele Srilankaanse hopper en dompel jezelf gelijk onder in de lokale sfeer.

Hoppers zijn gemaakt van rijstmeel en kokosmelk en in de vorm van een kommetje gebakken. Aan de einden knapperig en aan de onderkant in het midden een beetje dikker. Je eet ze met bijvoorbeeld curry en sambol. Ook zie je wel dat er een eitje in gebakken is.

Naar de markt

Bereid je voor op de drukte op de Pettah markt in Colombo 1. Ga in de ochtend op pad, in de straatjes vind je fruit, kruiden, kleding, electronica, dvd’s en heel veel mensen. En overal is wel iets te eten. De markt is elke dag open.

Srilankaanse lunch

Als je eet wat elke local eet tussen de middag dan bestel je ergens een rice & curry, het nationale gerecht in Sri Lanka. Rijst met dahl ( linzen curry), of een andere vegetarische-, vis- of kip curry. Heerlijk met kokos sambol en papadum’s .

Meer over eten

Rondstruinen in Colombo maakt hongerig, ben je benieuwd wat de mensen nog meer eten in Sri Lanka? Lees dan onze tips 7 x mijn favoriete eten in eten in Sri Lanka

Colombo National Museum

Na de lunch zijn er verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een bezoek aan het Colombo National Museum. Het is het grootste museum in Sri Lanka te vinden in Colombo 7. Het is gevestigd in een mooi wit, rustig gelegen Victoriaans gebouw. Je vindt hier veel van de geschiedenis van Sri Lanka.

Gangaramaya Temple

Een van de oudste boeddhistische tempel van de stad is de Gangaramay Tempel. Deze tempel bestaat eigenlijk uit twee delen, een kleine tempel op het water en een museum een stukje verder op waar je ongelofelijk veel boeddha beelden zult tegenkomen.

Je kunt ook meer tijd in de buitenlucht doorbrengen en na een bezoek aan het Viharamahadevi park wandelend of met de tuktuk in de richting gaan van de boulevard aan de kust.

Zonsondergang bij Galle Face Green

Zorg er in ieder geval voor dat je, als je van de zonsondergang op de Indische oceaan wilt genieten, tegen het einde van de middag op de boulevard bent bij het Galle Face Green. Misschien zijn er vliegers, in ieder geval vind je er 10-tallen streetfood karretjes met heerlijke gerechtjes en veel mensen die er een avond wandeling maken.

waarom colombo een geweldige stad is

Wil je alvast een kijkje nemen in Colombo? Bekijk de video!

Wil je weten wat er nog meer te zien is in Sri Lanka. Lees dan verder over de highlights in Sri Lanka. Heb je vragen? Neem contact op we staan je graag te woord.

Wil je meer weten?


E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.