vissers met boot sri lanka

Vissen in Sri Lanka; een mooie traditie

Vissen in Sri Lanka gebeurt nog met eenvoudige houten roeiboten met aan boord de vissers en de visnetten.
Twee, drie en soms wel vier keer per dag varen de vissers uit. Onderweg gooien ze de netten uit de boot die met houten blokjes blijven drijven. Vervolgens staan aan twee kanten op het strand de vissers in een rij achter elkaar om de netten weer binnen te halen. Hoeveel vis er wordt gevangen verschilt per keer. De ene keer wordt er maar 10 kilo gevangen. En de andere keer wel 1000 kilo vis.

Vissen vallen (soms) uit de lucht

In 2014 hadden de vissers in Sri Lanka geen roeiboten nodig. Toen vielen de vissen uit de hemel. Dat kwam doordat een storm de diertjes uit laagstaand water de lucht in blies. De inwoners van een plaatsje aan de west kust konden hun ogen niet geloven. Vissen die door de lucht vlogen en daarna lagen te spartelen op de grond. De bewoners verzamelden de levende vissen in een emmer met water om ze later op te eten.

Volgens kenners komt een ‘visregen’ vaker voor. Water en de vissen die erin rondzwemmen vliegen dan de lucht in. De vissen kunnen een korte afstand afleggen voordat zij naar beneden vallen.

Weliswaar komt het niet zo vaak voor dat de vissen voor het oprapen liggen. Hoewel in 2012 heeft het ook al een keer garnalen geregend in Sri Lanka. Normaal gesproken is het hard werken voor de vissers in Sri Lanka. Ze vangen vis op zee op dezelfde manier zoals dat al sinds jaar en dag gebeurt.

De vissers aan de westkust van Sri Lanka

De vissers trekken er elke dag op uit en dat doen ze zo’n 9 maanden per jaar. In de maanden juni, juli en augustus varen de vissers niet. Dat komt omdat de zee aan deze kant van Sri Lanka dan te onrustig is.

Alle vissers die meehelpen met het binnenhalen van de vangst delen mee in de opbrengst. De vissers verkopen de vis op de markt of langs de kant van de weg. Vervolgens krijgen alle vissers die meegewerkt hebben betaald in geld en soms ook in vis.

Het meest vangen de vissers kleine visjes zoals sprout. Maar soms ook worden er veel grotere vissen gevangen, zoals tonijn, barracuda en Jack Fish.

Meer weten?

Wil jij de vissers zelf een keertje zien in Sri Lanka? Wil je meer weten over een mooie rondreis? Neem contact met ons op.

Wij werken met persoonlijk contact, een reisplan op maat en flexibele bereikbaarheid. Kijk eens voor meer inspiratie bij alle reizen of neem contact met ons op.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.

E-book Avontuur in Sri Lanka

E-BOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met veel insider tips 'Avontuur in Sri Lanka'

*We beloven je dat we je nooit spam sturen. Lees ons privacybeleid voor meer info.