Praktische informatie voor je reis naar Sri Lanka

Voordat je reis begint adviseren wij je goed voor te bereiden. Er moeten natuurlijk ook praktische zaken worden geregeld. Om je hier goed mee op weg te helpen geven we op deze pagina antwoorden op jouw praktische vragen over reizen naar Sri Lanka.

Wist je al dat kinderen in bezit moeten zijn van een eigen paspoort? Je een visum nodig hebt om in Sri Lanka te verblijven? En dat je voor bepaalde medicijnen een verklaring nodig heb die je van te voren moet aanvragen?

Informatie over deze en andere onderwerpen tref je op deze pagina aan. Heb je nog meer vragen? Dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Heb je een paspoort nodig voor Sri Lanka?

Alle buitenlandse toeristen die naar Sri Lanka reizen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Je paspoort moet na aankomst in Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Alle kinderen moeten, ongeacht hun leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en geldige reisdocumenten.

Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet in Nederland woont dan moet je zelf met de desbetreffende ambassade of het consulaat contact opnemen om te controleren of je een visum nodig hebt.

Wanneer je een tussenlanding maakt dan moet iemand die de niet-Nederlandse nationaliteit heeft contact opnemen met de desbetreffende ambassade of het consulaat van het land waar de tussenlanding wordt gemaakt om te controleren of een visum nodig is. Dit moet je persoonlijk regelen.

Heb je een visum nodig voor Sri Lanka?

Je hebt voor een verblijf in Sri Lanka een visum nodig. Een visum kun je voor vertrek online regelen door een ETA visum formulier (Electronic Travel Authorisation) in te vullen. Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek via de Engelstalige website:  www.eta.gov.lk  

Je ontvangt je visum per mail binnen enkele dagen. Vergeet niet je visum uitgeprint mee te nemen op reis. Dit moet je namelijk laten zien op de luchthaven.

Heb je niet van te voren een visum aangevraagd? Het is mogelijk een visum ‚Äėon arrival‚Äô te krijgen bij aankomst op de luchthaven van Colombo. Houdt echter rekening met wachttijden op de luchthaven.

Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen.

Lees ook onze 5 tips voor het aanvragen van een visum.

Heb je vaccinaties nodig voor Sri Lanka?

Vaccinaties voor Sri Lanka worden aanbevolen.
Voor een vaccinatieadvies verwijzen we je naar de GGD www.ggdreisvaccinaties.nl of naar www.thuisvaccinatie.nl voor een vaccinatie aan huis.

Mag je medicijnen meenemen op reis naar Sri Lanka?

Voor sommige medicijnendie onder de Opiumwetvallen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heb je een gelegaliseerde Engelstalige verklaring nodig als je reist naar het buitenland. Dit geldt ook voor je reis naar Sri Lanka. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.

Op de website van hetCAK.nl vind je welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe je deze verklaring kunt aanvragen om problemen te voorkomen.

De verklaring is een jaar geldig na de opgegeven ingangsdatum en aangeraden wordt om de verklaring minimaal vier weken voor vertrek aan te vragen.

Welke verzekeringen zijn aanbevolen voor je reis naar Sri Lanka?

Tijdens je reis kan het gebeuren dat er iets mis gaat. Wij adviseren je daarom een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Op deze manier voorkom je hoge uitgaven mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je reis of net voordat je op reis gaat. Ook is het verstandig om bij je ziektekostenverzekeraar na te gaan welke medische kosten er verzekerd zijn.

Waarvoor is een reisverzekering?

Een reisverzekering verzekert verlies en diefstal van bagage, medische kosten en andere uitgaven. En zorgt ervoor dat je tijdens je reis direct een beroep kunt doen op de alarmcentrale als dit nodig is. Ook als je onverwachts terug moet naar Nederland valt dat onder de reisverzekering. Ons advies: laat je goed informeren over een goede reis- en annuleringsverzekering. En ook over welke zaken er precies onder de dekking vallen.

Waarvoor is een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering voorkomt dat je voor hoge kosten komt te staan als je je reis niet kunt beginnen of niet kunt voortzetten, vanwege onvoorziene omstandigheden. Stel je breekt een been dan kan het gebeuren dat je niet op reis kunt of je reis moet afbreken. Dan is het fijn als je een verzekering hebt afgesloten waardoor je je betaalde reissom ( grotendeels) terug kunt terug krijgen. Ook bij vluchtvertraging geeft zo’n verzekering vaak dekking waardoor je een vergoeding krijgt. Let er wel even op dat deze verzekering vaak op het moment van boeking van je reis of vlak erna ( meestal binnen 7 of 14 dagen) moet worden afgesloten. Bij sommige maatschappijen echter is het mogelijk om na deze periode alsnog een annuleringsverzekering af te sluiten. Maar dit verschilt dus per verzekeringsmaatschappij.

Hoe zit het met tips en fooien in Sri Lanka?

Personeel in Sri Lanka verwacht een fooi. Om je een idee te geven, aan de koffer jongen in het hotel is het gebruikelijk 100 Rupees te geven. In restaurants is een gebruikelijke fooi 10% van de rekening.

Ook is het gebruik om je gids en chauffeur een fooi te geven. Dit wordt meestal op de laatste dag bij de luchthaven in een envelop gegeven. Je bent natuurlijk vrij om te bepalen welk bedrag je wilt geven maar bedenk dat de fooien onderdeel uitmaken van het salaris dat de mensen verdienen.

Reken voor de fooi voor je chauffeur bijvoorbeeld $5, $10 of $15 per reisdag, afhankelijk van het aantal personen waarmee je reist.
En reis je in een groep met chauffeur, helper en een vaste gids dan is het gebruikelijk de envelop aan het einde van de reis aan de gids te overhandigen. De gids maakt vervolgens een verdeling met de anderen.

sri lanka op reis luxe reis

Hoeveel tijdsverschil is er met Sri Lanka?

In Sri Lanka is het tijdens onze zomertijd 3 1/2  uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd 4 1/2 uur.

Hoe lang is het vliegen naar Sri Lanka?

De vliegtijd met een tussenstop in het midden oosten bedraagt gemiddeld 13-14 uur.
Er vliegen verschillende maatschappijen naar Sri Lanka, zoals KLM, Emirates, Etihad of Qatar airways.

Hoe betaal je in Sri Lanka?

De lokale munt is de Sri Lankaanse Rupee (afgekort LKR). De koers kan schommelen.
Je kunt overal in rupees betalen en vaak ook in Amerikaanse dollars.
Credit-cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, ook in geld automaten. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.
Neem ook een of meerdere pinpassen mee, geld pinnen kan op veel plekken. Soms doet de ene automaat het niet dan moet je even op zoek gaan naar de volgende.

Hoe is het om te reizen met privé chauffeur in Sri Lanka?

Bij aankomst op de luchthaven in Colombo wordt je opgehaald door een van onze collega’s. Je maakt kennis met je eigen chauffeur die je tijdens de hele reis zal begeleiden. Hij is naast je chauffeur ook je gids.

Je reist in een comfortabele auto met airconditioning. Je chauffeur is ervaren en spreekt Engels. In overleg bepaal je hoe laat je vertrekt en welke stops er onderweg worden gemaakt.
Natuurlijk is er ruimte voor leuke spontane activiteiten waar je ter plekke mee te maken krijgt. Je chauffeur kan je tips geven voor leuke eettentjes en bezienswaardigheden onderweg en ook over bijvoorbeeld festivals en leuke dorpjes.

De chauffeur brengt je naar je hotel en in het hotel is er ook rekening gehouden met een kamer en maaltijden voor de chauffeur. Na afloop van de reis brengt je chauffeur je op tijd weer naar het vliegveld.

Meer lezen over je  privé chauffeur>>

Wat is het reisadvies voor Sri Lanka?

Actuele reisadviezen krijg je via de website van het Ministerie van buitenlandse zaken.
Er is ook een handige reis app, de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app. Download deze op je op je telefoon zo krijg je, ook tijdens je reis, de meest actuele reisadviezen en je hebt de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Sri Lanka bij de hand.
Ook kun je met 1 druk op de knop telefonisch contact opnemen met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Wil je meer weten? Contact met reisadviseur van Sri Lanka op Reis