Verantwoord op reis in Sri Lanka
Wij willen onze bijdrage leveren aan duurzaam toerisme, dat betekent dat we onze reizen aanbieden en daarbij zo veel mogelijk rekening houden met de belangen van mensen, dieren en het milieu. Van belang daarbij is ook de bescherming van de oorspronkelijke cultuur van Sri Lanka en ook dat de lokale bevolking economisch van het toerisme profiteert. Duurzaam reizen is belangrijk, ook als je naar Sri Lanka reist. We ondersteunen alle lokale partners naar meer duurzaamheid en creëren meer duurzaamheidsbewustzijn bij onze gasten. We doen het samen, want samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken.
SRI LANKA OP REIS is Travelife Partner
SRI LANKA OP REIS is Travelife Partner van Travelife for Tour Operators. Travelife is een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.
Wij hebben ons gecommitteerd aan duurzaamheid en de juiste managementprocedures geïntroduceerd. Daarmee hebben we de vervolg stap in het Travelife programma behaald en zijn wij ‘Travelife Partner’.
Als Travelife partner voldoen we aan meer dan 100 duurzaamheidscriteria verdeeld over de volgende gebieden; kantooractiviteiten, productontwikkeling, samenwerking met leveranciers, klantrelaties en bestemmingen.
Duurzaamheidsbeleid
Lees verder bij de link over ons duurzaamheidsbeleid.
Duurza(a)m(er) reizen in Sri Lanka hoe doe je dat?
Reizen is geweldig. Het is goed om er ook bij stil te staan dat jouw reis negatieve effecten kan hebben op de natuur en lokale culturen. Duurzaam reizen betekent niets anders dan wanneer je reist, je ook rekening houdt met het milieu en de leefomstandigheden van mensen, zodat volgende generaties kunnen genieten van de mooie plekken op onze planeet. Wat wij er samen aan kunnen doen? Hier volgen een aantal tips op een rij:
1. Kleinschalig toerisme
Sri Lanka is geen land voor massa toerisme. Kleinschalige reizen organiseren dat is wat we doen. We steunen de lokale economie door zoveel mogelijk gebruik te maken van accommodaties en services die gerund worden door locals.
2. Slow(er) travel
Als het kan zullen we bij het samenstellen van je reis ook zoveel mogelijk kiezen voor meerdere dagen in één plaats in hetzelfde hotel. Dit geeft niet alleen rust, slower travel is ook minder belastend voor het milieu.
3. Respect voor lokale gebruiken
Het respecteren van de lokale gebruiken en normen en waarden vinden we erg belangrijk. Wij zullen er alles aan doen om je hierover zo goed mogelijk te informeren. Op onze website is al veel informatie te vinden en we posten regelmatig op social media, zoals facebook, instagram en linkedIn. En je ontvangt van ons na boeking van je reis veel informatie die we digitaal aan je toesturen.
4. Lokale aanbieders
Voor de excursies en activiteiten maken we ook weer zoveel mogelijk gebruik van lokale aanbieders. En bovendien promoten we alleen verantwoorde activiteiten.
5. Beperk het gebruik van singel use plastic
Zelf kun je een navulbare waterfles meenemen op reis en zodoende het gebruik van single use plastic beperken. Ook voor je boodschappen is het aan te raden zelf een herbruikbare tas mee te nemen en de vaak in ruime voorraad aangeboden plastic tasjes op marken niet te gebruiken.
6. Eet vaker vegetarisch
Vegetarisch eten is niet alleen erg lekker maar ook beter voor het milieu dan het eten van vlees. Vegetarisch eten kan ook heel goed in Sri Lanka. De meest heerlijke curries worden bereid met heel veel verse groenten.
7. Vlieg rechtstreeks en neutraliseer CO² uitstoot
En wist je al dat je voor je vlucht het beste gebruik kunt maken van zo min mogelijk tussenstops en, voor zover mogelijk, het beste rechtstreeks naar je bestemming vliegt? Je kunt de CO² uitstoot van je vlucht via een organisatie neutraliseren.
8. Hoe werkt CO2 compensatie?
De meeste organisaties compenseren CO2 door bomen te planten. Sommigen doen dat zelf op de bestemming of laten de reiziger zelf planten. Zo maak je mensen heel bewust van hun ‘ecologische voetafdruk’ (de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon; in dit geval dus de reis van een klant).
Makkelijker is het om CO2 te compenseren via een organisatie. Naast het bomen planten, zijn er organisaties die CO2 compenseren door geld te steken in duurzame projecten, zoals kookstoofjes in ontwikkelingslanden (reductie van houtgebruik en verbetering gezondheid) of zonnepanelen in plaats van elektra van fossiele brandstoffen.
Via de volgende organisaties kun je het regelen:
- Trees for All plant bomen aan
- Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden
- Fair Climate Fund heeft verschillende projecten, waaronder het planten van bomen en een biogasproject.
- Via Hivos steun je een biogasprojecten in ontwikkelingslanden
- FlyGRN is een vergelijkingssite die de CO2-uitstoot van een vlucht automatisch compenseert.
Trees for All
Wij zijn als reisorganisatie aangesloten bij verschillende garantieregelingen en verenigingen zoals de VvKR ( Vereniging voor kleinschalige reisorganisaties). En samen met VvKR willen wij als Sri Lanka reisspecialist bijdragen aan duurzaam reizen. De VvKR heeft in februari 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Trees for All.
Wij willen een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld door de uitstoot van CO2 te compenseren en bomen te doneren. VvKR zal dit onder meer doen met een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 100 bomen, maar dat is niet alles! Trees for All plant bomen zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast beschermt ze ook bestaande bossen. Deze organisatie is daarmee al 20 jaar voorvechter van (her)bebossing in de strijd tegen klimaatverandering.
De bomen worden altijd op twee plaatsen geplant: één in Nederland en één in het buitenland. Dat is ook de reden dat je altijd twee bomen tegelijk doneert. Trees for All is een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie in Nederland. Ze beschikt over een CBF-keurmerk en compenseert via duurzame bosprojecten.
Speciale referentiecode
Er is voor VvKR-leden en hun reizigers een speciale referentiecode aangemaakt: VKR. Wanneer wij als reisorganisatie of jij als reiziger, bomen doneert onder vermelding van deze referentiecode, dan wordt dat apart geregistreerd. Hiermee wil VvKR als het ware een soort “VvKR-bos” ontwikkelen. Jij als reiziger ontvangt een certificaat van je boomdonatie.
Bomenteller
Het “VvKR-bos” zal geen letterlijk bos zijn, maar een zogenaamde “Bomenteller”. Deze bomenteller staat vermeld op de Homepage van VvKR.
Wil meer weten of met ons op reis? Neem contact op.
9. Duurzaam reizen van en naar de luchthaven
Reis vanaf de luchthaven in Nederlands, België of Duitsland met het openbaar vervoer om je reis zo duurzaam mogelijk te maken.
10. Souvenirs
Let er bij het kopen van souvenirs op dat deze niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs is verboden en strafbaar.
11. Bestrijding uitbuiting kinderen
Sri Lanka op reis onderschrijft ‘The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism’ www.thecode.org/about (brochure). Seksuele uitbuiting van kinderen is strafbaar in Nederland ook al is het misdrijf in het buitenland begaan. Wees alert en meld je vermoedens van misbruik via dontlookaway.nl.
Wil je meer weten?