SRI LANKA

TROPISCH EILAND IN DE INDISCHE OCEAAN

drukke straat kandy (Aangepast) - kopie

Sri Lanka is een tropisch eiland in de Indische Oceaan dat ten zuidoosten van India ligt. Vóór 1972 heette het Ceylon. De hoofdstad is Colombo en de officiële talen zijn het Singhalees en het Tamil. Sri Lanka wordt ook wel de ’ parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Het land is ongeveer zo groot als Nederland en België samen.
Sri Lanka heeft rondom een brede kustlijn met brede zandstranden en helderblauw water waar je o.a. uitstekend kan duiken en snorkelen. Meer landinwaarts vind je tropische bossen, theeplantages en een aantal berggebieden.
De mensen in Sri Lanka zijn vriendelijk en gastvrij. De nationale groet is Ayubowan, je wenst hiermee iemand een lang en goed leven toe.
Sri Lanka exporteert thee, koffie, rubber en kokosnoten. De nationale sport is cricket en betalen doe je in rupees.

SRI LANKA

CULTUUR EN RELIGIE

Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 19 miljoen mensen. Zo’n driekwart van de bevolking is Boeddhist, het overige deel van de bevolking bestaat uit Hindu’s, Christenen en Moslims. De Boeddhistische cultuur neemt de grootste plaats in en wordt niet als een religie gezien, maar als een levensovertuiging.
In heel Sri Lanka zijn tempels en Boeddhabeelden te zien. Bij het bezoek aan een tempel is het de bedoeling gepaste kleding te dragen. Dit betekent schouders bedekken, kleding tot over de knie, geen hoofddeksel en je schoenen uittrekken.

anuradhapuraafrah-ameer-213511 (Aangepast) - kopie
nanuoya (Aangepast)

SRI LANKA

TAAL

De officiële taal in Sri Lanka is het Singalees. Deze taal bestaat uit voor ons onbekende tekens en is daarom lastig te ontcijferen. Gelukkig worden de meeste plaatsnamen en verkeersaanduidingen, naast het Singalees en het Tamil, ook in het Engels aangegeven.

SRI LANKA

KLIMAAT

Het klimaat in Sri Lanka is tropisch met twee grote moesson seizoenen, namelijk de zuidwestelijke- en de noordoostelijke moesson.
De zuidwestelijke moesson ( Yala) brengt regen van mei tot september in het zuiden, de hooglanden en het westen van Sri Lanka. Daarna wordt het hier droger en trekt de moesson naar het noorden en het oosten ( Maha), dit brengt regen van november tot en met januari. De temperatuur ligt het hele jaar zo tussen de 28˚ en 30˚ C, behalve in de bergen in het midden van het land, daar kan het een stuk koeler zijn.
Het kan het het hele jaar door regenen. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, maar zijn ook zo weer verdwenen. Als het regent dan is dat meestal in de middag of avond.

aantal inwoners
mln
afstand vanaf Amsterdam
km
oppervlakte
km²
gem. temperatuur
°C

Wij begrijpen wat jij wilt beleven, daarom hebben wij de reis van jouw dromen.