sri lanka op reis corona

Bijgewerkt 18 maart 2020

Vanwege de vele berichten over het corona virus zul je wellicht met vragen zitten die je graag beantwoord ziet.

Het nieuws volgt elkaar in rap tempo op, het kan dus zijn dat de informatie die we hier delen inmiddels anders is geworden. Check daarom in ieder geval ook de onderstaande informatiekanalen voor de meest up to date informatie over corona. En bij vragen kun je altijd even contact met ons opnemen

BELANGRIJKE INFORMATIEKANALEN MET MEER INFORMATIE OVER HET CORONA VIRUS

Zes vragen hebben we hieronder uitgewerkt om je zo goed mogelijk te informeren. We zijn misschien niet volledig, maar dan horen we dat alsnog graag van je.

1) KUN JE OP REIS NAAR SRI LANKA?

De lokale overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Een van deze maatregelen is dat er voor Nederlandse reizigers inreisbeperkingen gelden, net zoals voor reizigers uit een groot aantal andere landen.

Reis je toch af naar Sri Lanka in de periode van de inreisbeperking dan word je verplicht om minimaal 14 dagen in quarantaine te gaan.

Deze maatregel (inreisbeperking) geldt vanaf 15 maart t/m 29 maart 2020.

2) WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN INREISBEPERKING EN EEN NEGATIEF REISADVIES?

INREISBEPERKING

Een land kan zelf besluiten om zijn grenzen te sluiten. Op dit moment geldt er voor Nederlanders een inreisbeperking voor Sri Lanka van 15 maart t/m 29 maart 2020 waardoor Nederlanders het land niet meer in kunnen komen.

In de situatie van de inreisbeperking kun je ervoor kiezen om je reis uit te stellen naar een later tijdstip.

Wij zullen hierover uiterlijk 2 weken voor je geplande vertrekdatum contact met je opnemen. Je kunt als je dat wilt ook eerder met ons contact opnemen om te overleggen.

NEGATIEF REISADVIES

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan een land classificeren met code rood. Een land krijgt dan een negatief reisadvies en dit houdt in dat Nederlanders wordt geadviseerd om niet naar dat desbetreffende land toe te reizen.

Bij een negatief reisadvies (code rood) kun je binnen 3 dagen voor vertrek je reis kosteloos annuleren. Buiten deze drie dagen voor vertrek zijn er kosten verbonden aan het zelf annuleren van de reis en gelden de toepasselijke reisvoorwaarden.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken houdt de situatie in de verschillende landen scherp in de gaten. Ze voeren overleg met de gezondheidsinstanties van andere landen. Via een kleurcodering wordt per land een advies gegeven. Het reisadvies per land wordt op de website dagelijks bijgehouden. Er is ook een handige Reis app Buitenlandse Zaken.

Zie voor het reisadvies voor Sri Lanka van het Ministerie van Buitenlandse Zaken deze link:

Naar het reisadvies voor Sri Lanka—> Reisadvies Sri Lanka

3) KAN IK NOG WEL OP VAKANTIE?

Veel reizigers boeken nu hun reis of hebben dit in de afgelopen periode gedaan. We zijn ons bewust van de risico’s van het coronavirus en bij ons staat de veiligheid van onze reigers voorop.

Mocht de situatie in Sri Lanka zijn veranderd waardoor je niet kunt afreizen of als er beperkingen zijn vlak voordat je vertrekt dan houden wij je hiervan uiteraard op de hoogte. We nemen dan zo’n 2 weken voor je geplande vertrekdatum contact met je op..

4) WAAR KAN IK INFORMATIE VINDEN OVER HET CORONA VIRUS?

Over het corona-virus (officieel COVID-19 genoemd) is meer informatie te vinden op de website van het RIVM. Op de website van het RIVM  staat bijvoorbeeld precies wat je moet doen om eventuele verspreiding te voorkomen.

Het advies van het RIVM is kortgezegd als volgt:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Naar de website van het RIVM —> RIVM

5) KAN IK MIJN GEBOEKTE REIS ANNULEREN OF UITSTELLEN?

UITSTELLEN

Wij vinden het heel belangrijk dat je met een goed gevoel op reis gaat. Maak je je zorgen en kun je op een later tijdstip reizen? Dan is er de mogelijkheid om je reis uit te stellen.

Dit geldt vooralsnog voor alle reizigers die voor 1 juni 2020 vertrekken. Je ontvangt een tegoedbon voor de waarde van de betaalde reissom.

Aan het verplaatsen van je reis naar een later tijdstip kunnen kosten verbonden zijn. We zullen ons uiterste best doen dit op een redelijke manier op te lossen met geen of zo min mogelijk extra kosten voor jou als reiziger.

ANNULEREN

Mocht je je reis willen annuleren dan zijn de annuleringsvoorwaarden uit de reisvoorwaarden van toepassing.

Als er drie dagen voor vertrek een zogenoemd ‘code rood’ (negatief reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse Zaken) geldt voor Sri Lanka, dan kun je kosteloos annuleren.

6) BEN IK VERZEKERD?

Wij adviseren je om altijd een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat, ongeacht de situatie.

Wel is het zo dat elke verzekering anders in elkaar zit. Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden vooraf goed te checken om zeker te weten wat wel en niet wordt vergoed. Ook belangrijk is om na te gaan wat je ziektekostenverzekering precies dekt.

Boek je binnenkort je reis? Informeer dan goed waarvoor je wel en niet verzekerd bent en pas eventueel je reisverzekering aan.  Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per reisverzekering

BIEDT HET CALAMITEITENFONDS UITKOMST?
Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes en epidemieën is daarvan geen sprake, aldus het Calamiteitenfonds.

Naar de website van het Calamiteitenfonds—> Calamiteitenfonds

Vragen?

Neem gerust contact met op met Carolien bij verdere vragen en voor overleg.